Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Бързото хранене може да има вредни последици за здравето ни

14 юли 2023, 12:44 часа

Когато става въпрос за хранене, много от нас са виновни, че бързат да се хранят. С натоварените графици и постоянното разсейване не е чудно, че бързото хранене и бързите закуски са се превърнали в норма. Последните изследвания обаче показват, че бързото хранене може да има вредни последици за здравето ни.

Един от основните проблеми, свързани с бързото хранене, е преяждането. Когато поглъщаме храната си бързо, мозъкът ни няма достатъчно време да регистрира сигналите за ситост. В резултат на това сме склонни да консумираме повече калории от необходимото, което води до увеличаване на теглото и до повишен риск от затлъстяване. Проучванията показват, че хората, които се хранят бързо, са по-склонни да имат по-висок индекс на телесната маса (ИТМ) в сравнение с тези, които се хранят по-бавно.

Същността на здравословното хранене

Освен това бързото хранене може да има отрицателни последици за храносмилането. Обстойното дъвчене на храната е съществена част от храносмилателния процес. То разгражда храната на по-малки парчета, което улеснява усвояването на хранителните вещества от стомаха и червата. Когато се храним твърде бързо, сме склонни да дъвчем по-малко, което може да натовари храносмилателната ни система. Това може да доведе до лошо храносмилане, подуване на корема и други стомашно-чревни проблеми.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е въздействието върху чувството за ситост. Бавното хранене позволява на тялото ни да освободи хормони, които сигнализират за ситост и удовлетворение. Тези хормони, като например лептинът, помагат да регулираме апетита си и да предотвратим преяждането. Ако бързаме да се храним, нарушаваме този хормонален баланс, което води до забавяне на усещането за ситост. Това може да доведе до постоянен глад и склонност към похапване на нездравословни храни през деня.

Хранене само на обяд - ползи и вреди

Освен това бързото хранене е свързано с лошия избор на хранителен режим. Когато се храним бързо, често избираме удобни, преработени храни, които изискват минимална подготовка. Тези храни обикновено са с високо съдържание на калории, нездравословни мазнини и добавени захари, което допринася за лошото качество на храненето. От друга страна, бавното хранене насърчава съзнателното хранене, като ни позволява да правим по-здравословни избори и да оценяваме вкусовете и текстурите на цели, питателни храни.

Схващането, че бързото хранене е вредно за вас, е вярно въз основа на научни доказателства. Последиците от бързото хранене могат да бъдат пагубни за здравето ни - от преяждане и лошо храносмилане до нарушена ситост и нездравословен избор на хранителни продукти. Отделянето на време за бавно хранене, вкусването на всяка хапка и внимателното подбиране на храната могат не само да подобрят храносмилането и управлението на теглото, но и да подобрят цялостното ни благосъстояние. Затова следващия път, когато седнете да се храните, не забравяйте да забавите темпото и да се насладите на храната, която ви осигурява.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес