Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 5 неподозирани признака, че тялото ви страда от дефицит на витамин B12

24 юли 2024, 17:32 часа

Поддържането на балансирана диета е от решаващо значение за вашето здраве, а не само за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и наддаване на тегло. Освен това помага да се гарантира, че получавате всички основни витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Един от тези основни витамини е витамин B - особено B12, който често получаваме от консумацията на месо, риба, морски дарове, яйца и млечни продукти. Въпреки това е възможно да пропуснете целта с препоръчания прием.

Вижте още: 8 сигурни признака, че имате дефицит на желязо

Дефицитът на витамин B12 е относително често срещан, особено сред по-възрастните, вегетарианците и веганите“, казва Саманта Търнър, MPH, RDN, регистриран диетолог и собственик на Forks and Grace. „Витамин B12 играе важна роля в поддържането на здравето на нервите и мозъка и енергийния метаболизъм и е от решаващо значение за развитието на нервите, синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни клетки.“

Докато посещението при лекар може да разкрие дефицит, има други червени флагове, за които да внимавате. Прочетете за признаците, че не получавате достатъчно витамин B12, според лекари и специалисти по хранене.

Умора

Чувството за сънливост, отпадналост или липса на енергия като цяло може да е признак за множество здравословни проблеми. Това може също да сочи към липса на жизненоважното хранително вещество в тялото ви.

 „Витамин B12 е от съществено значение за образуването на здрави червени кръвни клетки“, казва Leann Poston, MD, лицензиран лекар и здравен съветник за Invigor Medical. „Ниските нива на B12 могат да намалят производството на червени кръвни клетки и да затруднят доставянето на кислород до телесните клетки, което може да причини умора.“

Проблеми с плодовитостта

Липсата на витамин B12 може да се превърне в проблем, ако планирате да заченете.

Дефицитът на витамин B12 е свързан с безплодие, тъй като витамин B12 подобрява броя на здравите яйцеклетки и качеството на ембриона

Ниското ниво на витамин B12 също е свързано с повишен хомоцистеин, аминокиселина, която може да увеличи рисковете от много заболявания, когато е в излишък. Повишените нива на хомоцистеин могат да увредят лигавицата на матката, причинявайки безплодие.

Изтръпване и неврологични проблеми

Ако забележите боцкане в крайниците си, възможно е тялото ви да изпитва недостиг на витамин В12.

Недостигът на витамин B12 може да причини промени в начина, по който нервите ви изпращат съобщения в тялото ви. Тъй като скоростта, с която нервните импулси намаляват, тялото ви интерпретира това с изтръпване.

И това не са единствените ефекти, които може да почувствате. Хората с дефицит на витамин B12 могат да изпитат раздразнителност, необичайна походка, нарушено обоняние и отсъствие на неврологични рефлекси, като например реакцията на свиване на коляното.

Когато има сериозен дефицит, могат да се появят и психиатрични симптоми, които наподобяват симптомите на деменция.

Вижте още: Дерматолог: Зехтинът предпазва ли от слънцето?

Болка в устата

Забелязвате някаква болка в устата си, която не е свързана с изгаряне или зъбобол? Това може да е знак, че ви липсва основното хранително вещество.

Дефицитът на витамин B12 може да причини глосит. Това изглежда като гладък външен вид на езика, който може да бъде болезнен.

Блед цвят на кожата

Дефицитът на витамин В12 може да причини деформирани червени кръвни клетки. Тези клетки се улавят в далака, намалявайки броя на циркулиращите червени кръвни клетки. Това състояние, наречено анемия, може да причини блед цвят на кожата.

Въпреки това е възможно също така да забележите признаци на това състояние, които са повече от дълбоки.

Някои хора може да не виждат никакви или много леки симптоми, причинени от злокачествена анемия в продължение на години, докато други могат да изпитват умора, мускулна слабост или сърцебиене. Въпреки това, злокачествена анемия може да не се наблюдава в случаи на лек дефицит на витамин B12.“

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес