Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кошмарите могат да бъдат ранен предупредителен знак за това често срещано заболяване

09 юни 2024, 10:24 часа

Кошмарите са неприятни, но напълно нормални - за повечето. Но моите колеги и аз наскоро открихме, че те също могат да предвещават автоимунни заболявания, като лупус.

Експерти са попитали за неврологичните и психичните симптоми, които пациентите изпитват, и кога са се появили във връзка с това, когато заболяването им е започнало за първи път. Това включва симптоми като лошо настроение, халюцинации, треперене и умора. Попитахме също дали има обичаен модел на симптоми за пациентите, тъй като те бяха на път да получат обостряне (влошаване на симптомите).

Много пациенти са описали симптоми, които са се появили точно преди техните пристъпи. Въпреки че моделите варирали между различните хора, те често са били сходни при обострянията на всеки човек. Пациентите често знаели кои симптоми са знак, че заболяването им ще се влоши.

Кошмарите, идващи преди автоимунните заболявания, са открити при други неврологични заболявания. Описанията на свързаните с пламъци кошмари в изследването често включват нападение, хващане в капан, смачкване или падане. Много от тях били много тревожни. Един човек ги описвал като: „Ужасни, като убийства, като кожата да пада от хората, ужасяващи.“

Друго важно откритие е, че тези кошмари често идват преди обостряне на болестта, особено при хора, които след това имат халюцинации като част от техния модел на заболяване. Това е по-вероятно при хора с лупус, отколкото при други ревматологични заболявания като възпалителен артрит. Това не е било неочаквано, тъй като е известно, че лупусът засяга мозъка в някои случаи.

Как да разберете, че страдате от лупус

Предишно проучване установи, че над 50% от хората рядко или никога не съобщават за симптоми на психично здраве на лекарите си. Въпреки че хората често се чувствали по-удобно да говорят с интервюиращите, отколкото с техните лекари, те са използвали думата „дневен кошмар“, за да намалят чувството на страх и стигмата, които много хора изпитват към думата „халюцинация“.

Пациентите също смятли, че „дневният кошмар“ е добро описание, тъй като халюцинациите често се описват като състояния, подобни на сънища „между сън и будност“ и „сънища наяве“. Много пациенти описвали думата и описанието като момент на „електрическа крушка“ за тях:

Назоваха нелечима болест, чийто ранен симптом са кошмарите

Много хора с лупус и други автоимунни заболявания могат да имат дълги и трудни пътувания до диагнозата. По-доброто разбиране на широкия диапазон и тип симптоми, които изпитват тези пациенти, може да доведе до по-малко погрешни диагнози и по-добро лечение. Хората, чиито първи симптоми на автоимунно заболяване са психиатрични, е особено вероятно да бъдат неправилно диагностицирани и лекувани, както обясни тази медицинска сестра по ревматология:

Виждал съм пациенти, приети за епизод на психоза, и лупусът не е изследван, докато някой не каже: О, чудя се дали може да е лупус, но минаха няколко месеца и беше много трудно, особено с млади жени и научава повече, че това е начинът, по който лупусът засяга някои хора и не са им необходими антипсихотични лекарства, а много стероиди.

Повечето лекари в проучването казват, че сега ще започнат да питат за кошмари и други симптоми. Няколко докладвали на изследователите, че техните пациенти вече редовно съобщават за тези симптоми и това помага при наблюдението на заболяването им.

Симптоми като кошмари не са в диагностичните списъци, така че пациентите и лекарите често не ги обсъждат. Разчитането на лекарско наблюдение, кръвни тестове и сканиране на мозъка за диагностициране на заболявания не работи за симптоми, които са невидими и все още не се проявяват – и може никога да не се проявят при тестване.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес