Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компот от праскови - за какво е изключително полезен той

06 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Компотът от праскови е не само освежаваща лятна напитка, но и истински еликсир за здравето. Тази сладка напитка, приготвена от сочните плодове на прасковата, съчетава в себе си множество полезни вещества и витамини. В следващите редове ще разгледаме защо компотът от праскови е изключително полезен и какви са неговите основни ползи за организма.

Състав на прасковите

Прасковите са изключително богати на витамини и минерали, което ги прави истинско съкровище от полезни вещества. Ето какво съдържат те:

Витамин С: В една праскова се съдържат цели 90% от необходимата дневна доза от този витамин. Витамин С е важен за имунната система и подпомага производството на колаген, което поддържа кожата здрава и еластична.

Лекар разкри 10 полезни свойства на компота, за които дори не предполагате

Мед, желязо и каротин: Тези минерали са важни за кръвообразуването и здравето на очите.

Захари: Прасковите са богати на захари, като основно преобладава захарозата, което ги прави естествен източник на енергия.

Пектин: Количеството пектин в прасковите зависи от степента им на зрялост - в зелените количеството пектин е два пъти по-малко от това в зрелите праскови. Пектинът подпомага храносмилането и поддържа здравето на червата.

Витамини А и Е: Витамин А е важен за зрението и имунната система, а витамин Е е мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждания.

праскови

Антиоксиданти и фито химикали

Прасковите съдържат множество фитохимикали, които действат като антиоксиданти. Те изчистват тялото от свободни радикали, които могат да причинят клетъчни увреждания и да доведат до различни заболявания. Консумацията на праскови подпомага детоксикацията на организма и поддържа здравето на кожата.

Енергия и хранителна стойност

100 грама праскови съдържат:

  • 1 г протеини
  • 39 калории
  • 8 г въглехидрати
  • 89 г вода
  • 0 г мазнини

Тези характеристики правят прасковите лека и нискокалорична храна, подходяща за диетичен режим и здравословен начин на живот. Високото съдържание на вода в тях подпомага хидратацията на тялото, особено в горещите летни дни.

Къде по света се варят компоти освен в България?

Препоръчителна консумация

Специалистите препоръчват да се изяждат по пет праскови на ден, за да се възползвате максимално от техните ползи. Компотът от праскови е отличен начин да включите този полезен плод в ежедневната си диета, особено когато пресните праскови не са налични.

Компотът от праскови е не само изключително вкусен, но и изключително полезен. Богат на витамини, минерали и антиоксиданти, той подпомага имунната система, детоксикацията на организма и поддържа здравето на кожата и очите. Добавете го към вашето меню и се насладете на всички ползи, които предлага!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес