Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-подходящият чай за болно гърло?

04 февруари 2024, 11:30 часа

Някои чайове са богати на противовъзпалителни, аналгетични и антимикробни вещества, които помагат за елиминирането на вируси или бактерии, причиняващи възпаление в гърлото.

Д-р Мануел Рейш разказва за техния принос в лечението на болно гърло. 

1. Лимонов чай ​​с чесън и джинджифил

Чаят от лимон, чесън и джинджифил има противовъзпалителни и антиокислителни свойства, придавани му от алицина, присъстващ в чесъна, различни фенолни съединения като джинджерол (или „гингерол“), зингерон и чогаол в джинджифила и витамина С в лимона, попомагащи облекчаването на възпалението на гърлото, причинено от грип или настинки.

Съставки: 3 скилидки чесън, обелени и разрязани на две, 1 см корен от джинджифил или половин ч. л. на прах, 100 мл лимонов сок, мед (по желание), 3 чаши вода.

Сварявате чесъна във водата. Сваляте я от котлона и добавяте джинджифил, лимонов сок и мед. Филтрирате и сервирате.

2. Чай от звездовиден анасон

Чаят от звездовиден анасон помага за укрепяване на имунната система и облекчава симптомите на възпалено гърло, понеже е богат на фенолни съединения с антиокислително действие.

Съставки: 1 с. л. анасон, мед (по желание), 500 мл вряла вода,.

Добавяте анасона във врялата вода. Похлупвате, изчаквате да се охлади, филтрирате, подслаждате и пиете 3 пъти на ден, докато симптомите на настинка продължават.

Чай от мента - как е правилно да се приготвя и да се пие

3. Чай от нар

Този чай е богат на полифеноли, флавоноиди, алкалоиди и тритерпени, които са вещества с антиокислително и противовъзпалително действие.

Съставки: 10 г кора от нар, 1 чаша вода.

Пускате кората от нар в чайник с вода. Варите я 5 минути, изключвате, захлупвате и изчаквате още 5 минути. Пиете 2-3 пъти на ден.

4. Ананасов чай с мед

Ананасът изобилства с витамин С, който подсилва имунната система, облекчава симптомите на различни болести, особено вирусни, и е чудесен за лечение на болки в гърлото.

Съставки: 2 резена ананас с кората, 500 мл вода, мед (по желание).

Добавяте необелените резени ананас в чайник с вода и ги варите 5 минути. Захлупвате, изчаквате да изстине и филтрирате. Такъвчай се пие по няколко пъти дневно, докато е още топъл.

5. Чай от салвия с морска сол

​Друго отлично домашно решение за възпалено гърло е гаргара с топъл чай от салвия (градински чай) с морска сол. Салвията притежава затягащи свойства, които облекчават временно болката. Антисептичната морска сол улеснява заздравяването на възпаленото място.

Съставки: 2 с. л. суха салвия, половин ч. л. морска сол, 250 мл вряла вода.

Залейте салвията с врялата вода, покрийте съда и изчакайте 10 минути. Филтрирайте и добавете морската сол. Правете гаргара с топлия чай поне два пъти на ден. След тази процедура изплювайте чая.

Какъв чай и сироп се препоръчват за отхрачване?

6. Чай от живовляк и прополис

Живовлякът въздейства противовъзпалително и антибиотично. Когато се приема топъл, ефектът му е още по-добър, защото успокоява раздразнено гърло.

Съставки: 1 л вода, 30 г листа живовляк, 10 капки прополис.

Кипвате водата, добавяте листата на живовляка и ги варите 10 минути. Изчаквате да изстине, филтрирате и добавяте 10 капки прополис. Този чай се използва за гаргара 3 до 5 пъти на ден.

7. Чай от евкалипт

Евкалиптът е природно-натурален антисептик и спомага в борбата на организма срещу микроорганизмите, които провокират възпаления в гърлото.

Съставки: 1 л вода, 10 листа от евкалипт.

Добавяте листата на евкалипта във вряла вода. Изчаквате да се охлади малко и вдишвате 15 минути парата от този чай поне два пъти дневно.

Внимание! Статията е за информация. Не се самолекувайте и търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес