Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

13 май 2024, 10:08 часа
Реклама

Хъркането е често срещано явление по време на сън за много хора, често причинено от отпуснатите мускули на гърлото, които вибрират при преминаването на въздуха. Макар че случайното хъркане обикновено се счита за нормално и безвредно, понякога то може да показва скрит здравословен проблем, особено когато става смущаващо или е придружено от други симптоми.

Едно от състоянията, свързани с хроничното хъркане, е сънната апнея - потенциално сериозно нарушение на съня, което засяга моделите на дишане по време на сън. Разбирането кога хъркането преминава от доброкачествено неудобство в потенциален симптом на сънна апнея е от решаващо значение за навременното диагностициране и подходящото лечение.

Първото разграничение, което трябва да се направи, е честотата и интензивността на хъркането. Малко вероятно е случайното леко хъркане да е причина за безпокойство, особено ако не нарушава съня на индивида или на неговия партньор. Упоритото силно хъркане обаче, особено когато е прекъсвано от паузи в дишането или задъхани звуци, може да означава по-съществен проблем. Тези прекъсвания на дишането са характерни за обструктивната сънна апнея (ОСА), най-разпространения вид сънна апнея.

Друг ключов фактор е наличието на допълнителни симптоми. Само по себе си хъркането не означава непременно сънна апнея, но когато то е придружено от други признаци като прекомерна сънливост през деня, сутрешно главоболие, раздразнителност, затруднена концентрация или епизоди на спиране на дишането по време на сън, това повдига червен флаг. Тези симптоми подсказват, че хъркането не е просто безобиден шум, а може да нарушава нормалния режим на съня и приема на кислород, което води до последствия през деня.

10 начина, по които сънната апнея може да бъде вредна за вашето здраве

Освен това някои рискови фактори увеличават вероятността хъркането да е свързано със сънна апнея. Затлъстяването е значителен рисков фактор за ОСА, тъй като наднорменото тегло може да допринесе за запушване на дихателните пътища по време на сън. Възрастта също играе роля, тъй като мускулите на гърлото и езика обикновено губят тонус и стават по-отпуснати с възрастта, което увеличава вероятността от обструкция на дихателните пътища по време на сън. Други рискови фактори са дебелата обиколка на шията, фамилната анамнеза за сънна апнея, тютюнопушенето и консумацията на алкохол, които могат да допринесат за стесняване или отпускане на дихателните пътища.

Официалната диагноза на сънната апнея обикновено включва изследване на съня, по време на което се проследяват моделите на съня, дишането и нивата на кислород. Този диагностичен процес помага за разграничаване на обикновеното хъркане от клинично значимите нарушения на дишането по време на сън.

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Важно е да се знае, че нелекуваната сънна апнея може да има сериозни последици за здравето. Многократните прекъсвания на дишането водят до фрагментиран сън и недостиг на кислород, което може да допринесе за високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и други здравословни проблеми. Освен това дневната сънливост и когнитивните нарушения, свързани със сънната апнея, могат да повлияят на качеството на живот, трудовото представяне и цялостното благосъстояние.

След като сънната апнея бъде диагностицирана, съществуват възможности за ефективно лечение на състоянието. Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища е често срещано лечение, което включва носене на маска по време на сън, за да се поддържат дихателните пътища отворени. Други интервенции могат да включват орални апарати за промяна на положението на челюстта и езика, промени в начина на живот, като намаляване на теглото и отказване от тютюнопушене, или хирургични възможности за отстраняване на анатомични проблеми, допринасящи за запушване на дихателните пътища.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес