Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е първото място, където трябва да нанесете слънцезащитен крем по тялото си?

23 юли 2024, 11:38 часа

Започвате ли от краката си и се движите нагоре? Напръскайте всичко бързо и продължете напред? Ако сте изпаднали в рутина да използвате слънцезащитен крем всеки ден, може да се изненадате да чуете, че има предпочитан метод за това как трябва да се прилага.

Експертите казаха, че винаги трябва да се върви с лицето напред. Препоръчвам да започнете от лицето и след това да преминете надолу по тялото към краката си, за да не попаднете с бактерии от тялото върху лицето си.

Лесни трикове за премахване на слънцезащитен крем от дрехите

Като цяло продуктите за грижа за кожата, използвани върху тялото, са по-оклузивни, което означава, че могат да използват тежки, мазни съставки, които създават физическа бариера за кожата. Тази по-тежка грижа за кожата на тялото трябва да бъде отделена от продуктите, предназначени за лице и шия, тъй като те потенциално биха могли да причинят пъпки по лицето.

 Един от начините да нанесете слънцезащитен крем е да се съсредоточите върху козметичните субединици на лицето. Ако следвате този метод, челото получава една точка или топка слънцезащитен крем. Всяка буза получава друга, след това областта на брадичката, около устата, носа и накрая около очите.

Но това не е единственият метод. Алтернативно можете да вземете топка продукт и да я разнесете в двете си ръце, като ги разтриете една в друга, последвано от едно голямо нанасяне върху цялото лице с двете ръце.

Преди или след грим

Винаги препоръчваме наслояване на продуктите от най-тънките към най-дебелите. Ако използвате химически слънцезащитен крем, той трябва да е възможно най-близо до кожата и за предпочитане е първият продукт, нанесен преди овлажнителя, след това грима. Ако използвате тънък серум като витамин С, тогава серумът ще се приложи първо. Но ако използвате минерален слънцезащитен крем, това трябва да е последната стъпка, така че да е най-близо до слънцето.

След като слънцезащитният крем действа, дайте си малко време, преди да правите нещо друго, казаха експерти. Оставете слънцезащитния крем да престои върху кожата поне 10 минути, преди да нанесете грим, само за да сте сигурни, че ще попие напълно.

Поставете достатъчно - и на правилните места

Експертите казаха, че най-голямата грешка в слънцезащитните продукти, която виждат, е, че хората не прилагат достатъчно. Имате нужда от цяла унция слънцезащитен крем, за да покриете тялото си, което се равнява на количество с размер на чаша за шот или топка за голф.

Той отбеляза, че въпреки че спрейовете са много лесни за използване, те се нуждаят от известно проследяване, преди да осигурят защита. Напръскайте многократно през всяка част на тялото, обикновено два до три пъти на ръка и три до четири пъти на крак. Дръжте слънцезащитния накрайник на около 3 до 4 инча от кожата си. Спрете между пръсканията и втрийте слънцезащитния крем в кожата изцяло. Ако пропуснете тази стъпка, спреят ще защити само там, където попадне върху кожата.

Докато обръщате внимание на нанасянето, уверете се, че получавате равномерно покритие - особено на места, които иначе може да пропуснете. Много хора осъзнават важността на нанасянето на слънцезащитен крем върху лицето, но други области като ушите, шията и задната част на ръцете също получават значително количество ултравиолетова радиация и са често срещани места за рак на кожата. Редовното нанасяне на слънцезащитен крем върху тези зони е важно за намаляване на риска от UV увреждане.

Дерматолози: Наистина ли имате нужда от специален слънцезащитен крем за лицето си?

Кой тип е най-добър

Препоръчвам физичен или минерален слънцезащитен крем, който съдържа цинков оксид като активна съставка. Оцветените слънцезащитни продукти съдържат железни оксиди, които предпазват от синя светлина, инфрачервена и видима светлина. Изберете слънцезащитен крем, който има SPF 30 или по-висок, водоустойчив е и осигурява широкоспектърно покритие, което означава, че ви предпазва от UVA и UVB лъчи два вида ултравиолетова светлина.

Ако сте объркани как да прочетете всичко това на етикета, Сонг го формулира по следния начин: „SPF означава „слънцезащитен фактор“, а „PA“ означава „защита от UVA лъчи“. от 30 и нагоре се препоръчва, с PA рейтинг 4-плюс. Ако носите SPF 30, той блокира 97% от UVB, докато SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите. Докато SPF измерва само UVB защита, PA измерва UVA защита и повече плюсове означават по-висока защита.“

Гримът с SPF не е достатъчно покритие. Хората често се гримират пестеливо, фокусирайки се върху постигането на желания външен вид, вместо да осигурят равномерна и цялостна защита от слънцето. Това може да доведе до нанасяне на недостатъчно количество SPF, което води до намалена ефективност при предпазване на кожата от UV лъчи.

И продължавайте да го нанасяте отново, докато сте на слънце. Ако сте навън за повече от два часа, трябва да нанесете отново слънцезащитен крем. Трябва също така да нанесете отново веднага след плуване или изпотяване. Налични са невероятни продукти, които правят повторното прилагане лесно, така че намерете този, който ви харесва, и се придържайте към него.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес