Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кефир - до какво води неговата редовна консумация ?

16 юни 2023, 10:44 часа

Кефирът - búlgaros, представлява естествено ферментирала млечна напитка, която има много приятен вкус и полезен състав. Произхожда от кавказкия регион на Евразия и се консумира от векове. Кефирените зърна са известни още като кефирна или тибетска гъба.

Неговият точен произход не е съвсем ясен, но се смята, че хората са го открили напълно случайно. Овчари носили млякото от животните в кожени торби, които имали тибетска гъба в тях и след време установили, че млякото е ферментирало по напълно естествен начин.

Ползи и вреда от кефирната диета

Кефирната гъба е симбиотична култура от бактерии дрожди, като на външен вид доста прилича на карфиол. Тя помага за ферментацията на млякото и превръщането му в кефир за пиене. Зърната съдържат микроорганизми като Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus kefiranofaciens и различни видове дрожди.

Кефирните зърна се разпространяват почти из целия свят. Прави се от различни видове мляко и млечни алтернативи. Съществуват два вида кефир – млечен и воден. Млечният е по-добре познат на хората и се консумира повече. Нека видим какъв е неговият състав:

• Витамини и минерали – добър източник на витамини от групата В, фосфор, витамин D, витамин U и калций.

• Пробиотици – разнообразие от полезни дрожди и бактерии.

• Въглехидрати – съдържа лактоза, която се намира в млякото и се разгражда частично по време на ферментацията. Така кефирът е по-лесно смилаем от хора, които имат лактозна непоносимост.

• Мазнини – те зависят изцяло от млякото, което се ползва и неговата масленост.

• Протеин – съдържа около 3-4 грама протеин на 100мл.

По време на ферментацията може да се открият и различни органични киселини, аминокиселини и ензими.

Какви са ползите от редовната консумация на кефир ?

• Намалява риска от някои заболявания

В кефира се съдържат противовъзпалителни, антиоксидантни и понижаващи холестерола вещества, които намаляват риска от хронични болести като рак, сърдечно-съдови и диабет.

Какво е кефир?

• Подобрява работата на храносмилателната система

Пробиотиците, които се съдържат в кефира, подобряват здравето на червата, като насърчават растежа на полезни бактерии и потискат вредните. Това подобрява храносмилането, намалява подуването на корема и предотвратява появата на запек.

• Повишава имунитета

Благодарение на своите антибактериални свойства, кефирът подсилва имунната система и намалява рисковете от развитие на рак и други заболявания.

• Помага при физическа активност

Кефирът е подходящ за хора, които спортуват редовно, защото помага за възстановяване на мускулите и хидратация на организма.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес