Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв чай и сироп се препоръчват за отхрачване?

02 февруари 2024, 09:48 часа

Някои естествени отхрачващи средства съдържат вещества, които помагат за разреждането на храчките, улесняват отделянето им и облекчават кашлицата.

Д-р Марсела Лемуш ни разказва за тях. 

Кашлицата е защитен механизъм на организма за елиминиране на дразнещи вещества или агенти от гърлото или белите дробове. Натуралните отхрачващи средства могат да помогнат за премахване на храчките и облекчаване на кашлицата - но те не заместват медицинската преценка и лечението, препоръчано от лекар-специалист.

1. Сироп от лук и чесън

Сиропът от лук и чесън помага за разреждането на храчките, тъй като е богат на серни съединения и алицин. Те притежават отхрачващи и антисептични свойства, което ги прави добър естествен отхрачващ вариант за облекчаване на кашлица с храчки, причинена от грип, настинка или бронхит. Тази смес укрепява имунната система, намалява възпалението на дихателните пътища и хидратира гърлото.

Съставки: 1 глава настърган лук, 1 скилидка пресован чесън, пчелен мед.

Лекар каза как да се спасите от досадните храчки за 24 часа

Поставяте лука и чесъна в стъклен съд и добавяте достатъчно мед, за да ги покрие. Разбърквате съставките и оставяте сместа в хладилника за една нощ.

За деца над 2 години можете да давате половин чаена лъжичка до 3 пъти на ден. За възрастни - 1 чаена лъжичка от сиропа до 3 пъти на ден. Подир седмица изхвърлете неизползваното количество. Не би трябвало да се използва от деца под 2 години, бременни жени с гестационен диабет и диабетици.

2. Чай от мащерка

За приготвяне на чай от мащерка можете да използвате пресни или сушени листа от тази ароматна билка.

Съставки: 1 ч. л. сушена мащерка, 1 чаша вода.

Кипвате водата и след изключване на котлона добавяте листата мащерка. Покривате така съставения чай, оставяте да престои 10 минути, прецеждате и изпивате. Можете да пиете до 3 чаши от този чай на ден.

Знаете ли коя е най-добрата билка за отхрачване

3. Сироп от мащерка

Този сироп е добър естествен отхрачващ вариант при възпаление на гърлото и белите дробове, бронхит, грип или настинка. Мащерката е богата на противовъзпалителни и антиоксидантни вещества с отхрачващо действие като тимол, карвакрол, цимен и линалол, които елиминират храчките, облекчавайки кашлицата.

Съставки: 1 връзка сушена или прясна мащерка, 3 чаши вода, половин чаша мед.

Варите мащерката в посоченото количество вода на бавен котлон, докато водата се намали с една трета. След това изваждате мащерката и добавяте меда.

Приемайте по една чаена лъжичка от сиропа, когато е необходимо, и го съхранявайте в чиста, суха стъклена бутилка в хладилник до 2 месеца.

4. Ментов чай

Отхрачващият чай за кашлица, приготвен с мента, също има аналгетичен, антисептичен, противовъзпалителен, храносмилателен и анестетичен ефект.

Съставки: 1 с. л. листа от мента, 150 мл вода.

Кипвате водата. Топвате в нея листата мента. Покривате съда и оставяте сместа да се вари до 10 минути. Прецежда се и се пие по 1 чаша 3 пъти на ден.

5. Чай от гуако

Гуако (Mikania glomerata) е много добро растение за изкашляне на храчки от белите дробове. Действа при простудни, грипни, алергични и инфекциозни бронхити.

Съставки: 1 с. л. нарязани листа от гуако, 150 мл вода.

Възвирате водата, изсипвате в кипящата вода листата гуако. Варите 3 минути, изключвате котлона и изчаквате да изстине.

Прецежда се и се пие по 1 чаена чаша 3 пъти на ден.

6. Чай от бъз

Силен съюзник е и отхрачващият чай, приготвен с цвят от бъз. Растението има противовъзпалително и лечебно действие и действа срещу простудни заболявания..

Съставки: 2 с. л. цвят от бъз, 1 литър вода.

Заливате цвета от бъз с водата. Слагате сместа на котлона и я оставяте да заври. Изключвате котлона. След охлаждането й пиете 2 до 3 чаши на ден.

Внимание! Тази статия съдържа информация, а не препоръки. Допитвайте се винаги до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес