Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за щитовидната жлеза и менопаузата?

18 февруари 2024, 13:18 часа
Реклама

Хипотиреоидизмът е известен също като недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Това състояние засяга щитовидната жлеза. Хората с това състояние произвеждат малко количество хормони на щитовидната жлеза.

Естроген и функция на щитовидната жлеза

Нивата на естроген значително намаляват по време на менопаузата. Това причинява много от симптомите, свързани с менопаузата. Нивата на естроген също могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза.

В рецензирано проучване от 2011 г. изследователите изследват ролята, която нивата на естроген имат върху рецепторите на щитовидната жлеза. Тироидните рецептори са молекулите, които позволяват на хормоните на щитовидната жлеза да навлязат в клетките. Изследователите откриха, че нивата на естроген могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза и да доведат до нарушения на щитовидната жлеза. Необходими са повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между тези два хормона.

5 симптома, които издават, че имате проблем с щитовидната жлеза

Може ли хипотиреоидизмът да повлияе на симптомите на менопаузата

Хипотиреоидизмът може да увеличи или влоши симптомите на менопаузата. Изследователско проучване от 2007 г. показа, че жените с нарушение на щитовидната жлеза и тежка менопауза са имали подобрени симптоми след лечение на заболяването на щитовидната жлеза. Това предполага, че лечението на нарушения на щитовидната жлеза може да помогне за справяне със симптомите на менопаузата.

Хипотиреоидизмът и менопаузата също имат много припокриващи се симптоми. Наличието на двете състояния може да увеличи риска и тежестта на тези припокриващи се симптоми.

Може ли хипотиреоидизмът да доведе до повишен риск от усложнения в менопаузата

Нарушенията на щитовидната жлеза също могат да увеличат риска от дългосрочни усложнения на менопаузата. Едно от най-честите усложнения на менопаузата е остеопорозата или загубата на костна плътност. Изследванията показват, че хипотиреоидизмът може също да намали костната плътност. Жените от бялата раса с ниски телесни мазнини са най-рисковата група за остеопороза.

Друго често срещано усложнение на менопаузата е повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания. Ниските нива на хормони на щитовидната жлеза също повишават риска от сърдечни заболявания.

Преглед на Вашия лекар

Говорете с Вашия лекар, ако подозирате проблеми с щитовидната жлеза или ако изпитвате симптоми на менопаузата. Вашият първичен лекар може да ви насочи към ендокринолог. Можете също така да се възползвате от посещение при гинеколог.

Когато посетите Вашия лекар, бъдете подготвени със следната информация:

  • симптоми, особено умора, горещи вълни, промени в теглото и промени в настроението
  • тежестта и продължителността на вашите симптоми и дали са се влошавали
  • анамнеза за ендокринни заболявания във вашето семейство, особено свързани с нарушения на щитовидната жлеза
  • нередности в менструалния ви цикъл
  • вашите модели на хранене

Проверка на функцията на щитовидната жлеза

Няколко различни кръвни теста могат да се използват за проверка на функцията на щитовидната жлеза:

TSH тест

Вашият лекар използва този тест, за да търси концентрацията на тироид-стимулиращия хормон (TSH) в кръвта ви. Вашето тяло произвежда повече TSH, когато щитовидната жлеза е по-малко активна. Освен това произвежда по-малко хормони Т3 и Т4. Нивото на TSH под нормалното показва хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза. Високо ниво показва хипотиреоидизъм.

Т4 тест

Този тест ще търси нивата на хормона Т4 в кръвта. Този хормон е или неактивен и свързан с протеини, или активен и несвързан. Високо ниво показва възможност за хипертиреоидизъм.

Как да отслабнем, ако имаме проблеми с щитовидната жлеза?

Т3 тест

Т3 е друг хормон, произвеждан от щитовидната жлеза. Лекарите използват този тест, за да потвърдят хипертиреоидизма. Нивата на Т3 не намаляват значително, докато състоянието не стане тежко. Затова лекарите и лаборантите ще използват друг тест за определяне на хипотиреоидизма.

TSI тест

Този тест се използва за идентифициране на наличието на антитяло, наречено тироид-стимулиращ имуноглобулин, което присъства при хора с болестта на Грейвс. Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване, което засяга функцията на щитовидната жлеза. Този тест най-често се използва при бременни жени или хора, които може да имат болест на Грейвс.

Хипотиреоидизмът и менопаузата споделят някои симптоми. Изследванията също така показват, че нивата на естроген могат да повлияят на нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Други изследвания показват, че хипотиреоидизмът може да увеличи симптомите и усложненията на менопаузата. Може да изпитате симптоми като умора и промени в теглото. Ако тези симптоми са постоянни, говорете с Вашия лекар и му дайте подробна информация за Вашите симптоми и менструален цикъл.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес