Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява възпалението на белите дробове?

21 март 2023, 09:44 часа
Реклама

Възпалението на белите дробове (пневмонит) се причинява от излагане на токсини във въздуха, инфекции и заболявания като астма или бронхит. Симптомите на възпаление на белите дробове включват хрипове, проблеми с дишането, болка и стягане в гърдите. Възпалението на белите дробове може да бъде краткотрайна реакция или дългосрочно състояние.

То се диагностицира чрез физически преглед, образни изследвания, функционални тестове на белите дробове и други тестове. То се лекува с медикаменти, а понякога се налага и операция.

СИМПТОМИ НА БЕЛОДРОБНОТО ВЪЗПАЛЕНИЕ

Симптомите на възпаление на белия дроб могат да се появят много внезапно или да отнемат малко повече време, за да се развият. Колко бързо се появяват симптомите зависи от степента на възпалението, причината и цялостното ви здравословно състояние. Ако имате хронично възпаление, може да свикнете със ситуацията и да започнете да пренебрегвате симптомите си. Това е по-лесно да се направи, ако те са леки и сравнително постоянни.

Най-добрите лекове за прочистване на белите дробове

При остро възпаление е трудно да игнорирате ефектите, защото те могат да се влошат бързо. Вероятно няма да сте в състояние да пренебрегнете факта, че нещо не е наред. Симптомите на белодробното възпаление могат да включват: 

  • Усещане за умора след физическа активност
  • Общо усещане за умора
  • Хрипове
  • Суха или продуктивна кашлица
  • Затруднено дишане
  • Дискомфорт или стягане в гърдите
  • Усещане за болка в белите дробове
  • Задъхване 

Заедно с тези симптоми могат да се появят и повишена температура, загуба на тегло или високо кръвно налягане. Тези ефекти обаче са резултат от някои основни медицински състояния, а не от самото възпаление.

Направете това и ще забравите за кашлицата

УСЛОЖНЕНИЯ

Възпалението на белите дробове не винаги е сериозно, като например при настинка или лек случай на грип. Но заболявания, които предизвикват по-силно възпаление, като пневмония или хронична обструктивна белодробна болест, могат да ви изтощят. Това е така, защото организмът ви трябва да изразходва допълнителна енергия, за да се бори с инфекцията. Това може да се дължи и на намаления въздушен поток. Ако получавате по-малко кислород, вероятно ще имате ниска енергия.

Тежкото възпаление може сериозно да ограничи въздушния поток или да понижи способността ви да усвоявате кислород. Това може да доведе до хипоксемия (ниско съдържание на кислород в кръвта) или хипоксия (ниско съдържание на кислород в тъканите). И в двата случая може да се почувствате замаяни. Може дори да загубите съзнание. Необходима е спешна медицинска помощ, за да се справите с тези ефекти.

4-те най-добри билки за пречистване на белите дробове

РЕМОДЕЛИРАНЕ НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

Всяка промяна в дихателните пътища, например в тяхната дебелина, състав или обем, се нарича ремоделиране на дихателните пътища. Хроничното възпаление може да причини това, като накара дихателните ви пътища да се удебеляват или да произвеждат повече слуз. Белите ви дробове могат да се задръстят и да имате проблеми с изхвърлянето на слузта. Възможно е също така да сте по-склонни да развиете белодробни инфекции.

Промените в дихателните пътища могат да намалят количеството кислород, което белите ви дробове абсорбират. С течение на времето може да се затрудни отделянето на въглероден диоксид. Ако се разболеете тежко от инфекция, промените в дихателните пътища могат да ви направят склонни към хиперкапния (задържане на въглероден диоксид). В този случай може да се нуждаете от апарат за изкуствено дишане, който да ви помага да дишате.

ПРИЧИНИ

Белите ви дробове могат да се възпалят, когато са инфектирани, раздразнени или увредени. Възпалението е начинът на организма да се излекува, когато се случи нещо вредно.

Учени: Това е най-полезният плод за белите дробове

Най-често срещаните причини за възпаление на белите дробове:

1. Дразнители (цигарен дим, изпарения, мръсен въздух, т.н.)

2. Инфекции (бронхит, пневмония)

3. Астма

4. Хроничните белодробни заболявания (емфизем, хроничен бронхит) 

5. Възпаление на гръдния кош

6. Системни заболявания (фибромиалгията, ревматоидният артрит, др.) 

7. Всякакъв вид травма на белите дробове или в близост до тях 

8. Наследствени заболявания като кистозна фиброза - Излишната слуз в белите дробове води до запушване на дихателните пътища. 

Други причини могат да са болести като перикардит, белодробна емболия, рак на белия дроб.

ДИАГНОЗА

За да установи дали белите ви дробове са възпалени, вашият лекар ще ви прегледа и ще оцени симптомите ви. Тъй като има много възможни причини за възпаление на белите дробове, изследванията, които ще Ви бъдат направени, ще зависят от конкретните ви симптоми.

Лекар: Това месо предпазва от грип и пневмония

ЛЕЧЕНИЕ

Лечението може да бъде сложно. Това е така, защото може да има повече от една цел. Вашият план за лечение ще бъде насочен към овладяване на симптомите и към лечение на състоянието, което ги причинява.

Възпалението на белите дробове е основен аспект на много белодробни заболявания. То може да допринесе за появата на респираторни симптоми. А също така може да причини бавно и трайно увреждане на белите дробове с течение на времето. Дори да смятате, че можете да живеете с някои от симптомите си (като хронична кашлица), важно е да потърсите медицинска помощ, за да не развиете по-нататъшно увреждане на белите дробове

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес