Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава ниска долна граница на кръвното: за какво трябва да внимавате?

14 декември 2022, 13:33 часа

Добре е да си следим кръвното налягане. Понякога без да разберем може да развием хипертония без всякакви симптоми, а това в дългосрочен план може да разболее останалите органи и системи в тялото.

Кое налягане е високо, кое е ниско и кое – нормално, оказва се, че малко успяват да разпознаят параметрите, които създават потенциални проблеми.

По принцип кръвното налягане се отчита по два показателя: горна и долна граница на кръвното. Обикновено обръщаме по-голямо внимание на горната граница, която се нарича систолична, но от съществено значение е и долната граница на кръвното (диастолична).

- Систоличното кръвно налягане (първо или горно число) е максималното налягане в артериите, когато сърцето се свива и изтласква кръв в артериите.

- Диастолично кръвно налягане (второ или по-ниско число) - показва налягането в артериите в момента на отпускане на сърдечния мускул, отразява съпротивлението на периферните съдове.

5 симптома за високо кръвно налягане, които често игнорираме

Кое число е по-важно?

Обикновено се обръща по-голямо внимание на систоличното кръвно налягане (първо число) като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при хора над 50 години. При повечето хора систоличното кръвно налягане се повишава стабилно с възрастта поради загубата на еластичност на големите артерии, учестяването на сърдечната честота и развитието на съдови заболявания.

Въпреки това повишеното систолно или повишеното диастолно кръвно налягане може да се използва за диагностициране на високо кръвно налягане. Рискът от смърт от коронарна болест на сърцето и инсулт се удвоява при повишаване на систоличното налягане с 20 mm Hg. Или диастолно при 10 mm Hg.

Граници на кръвното налягане

  • Нормално - АН-систолно АН по-малко от 120-129 mm Hg, диастолично АН по-малко от 80-85 mm Hg.
  • Високо нормално - систолно АН 130-139 mm Hg, диастолно АН 85-89 mm Hg.
  • 1 градус - 140-159 / 90-99 mm Hg.
  • 2 степен - 160-179 / 100-109 mm Hg.
  • 3 степен - повече от 180/110 mm Hg.

Подходящи храни при високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е, когато показанията са постоянно в диапазона над 140 mm Hg за систолното и повече от 90 mm Hg за диастолното

Хипертония 1 степен

Хипертония 1 степен е, когато кръвното налягане постоянно варира систолно в рамките на 140–159 и / или диастолно над 90–99 mm Hg.

Хипертония 2 и 3

Хипертония степен 2 е, когато кръвното налягане е постоянно на ниво от 160/100 mm Hg. или по-високо.

Хипертонична криза

Ако кръвното ви налягане внезапно надхвърли 180/120 mmHg. чл., изчакайте пет минути и след това проверете кръвното си налягане отново. Ако показанията Ви все още са необичайно високи, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес