Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

18 май 2024, 11:11 часа

Възпалено гърло и загубен глас? Не знаете как да се отървете от неприятните усещания? Време е да научите защо може да се появи дискомфорт в гърлото и как да преодолеете заболяването.

Силни болки в гърлото и загубен глас: каква е причината?

Съществуват няколко заболявания, чиито симптоми са болки в гърлото и загуба на глас:

- ларингит;

- фарингит;

- възпалено гърло.

Освен това тези заболявания могат да бъдат придружени от повишена температура, слабост, признаци на остри респираторни вирусни инфекции, грип и други вирусни заболявания.

1. Ларингитът винаги е съпроводен с повишена температура в гърлото, хрипове, промени в гласа, а понякога дори с пълната му загуба.

ЛЕКАР: Това са най-добрите храни за ядене при възпалено гърло

Такова сериозно възпаление на лигавицата на ларинкса и гласните връзки може да бъде провокирано от хипотермия или вирусна инфекция. За бързо възстановяване на пациента се забранява да говори с пълен глас, разрешава се шепот, а най-добре е да общува с околните с помощта на писмена кореспонденция за времето на лечението. Що се отнася до диетата, необходимо е от менюто да се премахнат газираните напитки, алкохолът, както и всички храни и подправки, които дразнят гърлото.

2. При фарингит пациентът усеща слабост, парене, сухота в гърлото, болка при преглъщане. Ако не започне лечение навреме, гласът може да изчезне напълно. За подобряване на състоянието на пациента ще помогнат горещите бани за крака, топлите компреси и гаргарите на ларинкса.

3. Стенокардията може да бъде причина за силна болка в гърлото, загуба на глас и драстично влошаване на общото състояние на пациента. Основните симптоми на възпаленото гърло са силна, пареща болка в гърлото, която често е придружена от изпотяване, сънливост и повишена температура. Пациентът се съветва да спазва постелен режим, да пие много течности: топло мляко, чай с добавка на лимон, както и натурални компоти. От диетата е необходимо да се изключат пикантните и студените храни.

11-те чая, които да пием при възпалено гърло и борба с инфекциите

Ако някое от горепосочените заболявания е възникнало в резултат на вирусна или бактериална инфекция, е необходимо едновременно да се отстранят както причината, така и последствията от нея.

Болки в гърлото, загуба на глас - какво да правим в такъв случай?

Разбира се, обърнете се към специалист. Компетентният оториноларинголог ще извърши преглед, ако е необходимо, ще назначи изследвания и ще постави правилна диагноза. Освен това всяко от заболяванията изисква комплексно лечение:

1. Приемане на антибиотици.

2. Използване на аерозоли, инхалации.

3. Физиотерапия.

4. Спазване на определени ограничения (храна, напитки, начин на живот).

Самолечението може да доведе до усложнения, както и до появата на хронична форма на заболяването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес