Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите за здравето от гхи?

21 юни 2024, 16:53 часа
Реклама

В Индия се смята за нещо повече от суперхрана - истински еликсир на живота и аюрведично лекарство, което никога не липсва в кухнята. В западния свят това е предпочитание за натуропати, диетолози и тези, които следват кетогенна диета. Говорим за гхи, избистреното масло, което е крайъгълен камък на индийската и пакистанската кухня от хилядолетия.

Благодарение на многобройните си здравословни ползи, гхи набира популярност и тук. И не е чудно: той е богат на антиоксиданти и противовъзпалително и може да укрепи имунната система и да насърчи храносмилането. Благодарение на високото си съдържание на витамин А и Омега 3 мастни киселини, то е сред най-добрите налични наситени мазнини – някои дори добавят чаена лъжичка от него към кафето си, за да направят „бронирано кафе“; те твърдят, че осигурява насищане, подобрява концентрацията и подхранва мозъка.

Какво е гхи

Гхи е вид избистрено масло. Произхожда от Индия, където горещият климат на страната означава, че маслото не може да се съхранява за дълги периоди от време, без да се развали. Методът за избистряне - варене, докато водата се изпари и млечните твърди частици се отделят - го предпазва от гранясване. За разлика от класическото масло; може да се съхранява дълго време в буркан извън хладилник, подобно на кокосовото масло. Гхи се използва в цяла Южна Азия и Близкия изток и е високо ценено заради многобройните си терапевтични и хранителни свойства, особено в Индия и Пакистан. Използва се и външно за хидратиране на косата, овлажняване на кожата и за насърчаване на заздравяването на рани и успокояване на кожни раздразнения.

Ползи от гхи за кожата: Начини за използване за чудесни резултати

Гхи, традиционна суперхрана и аюрведично лекарство

Индия е изключително разнообразна страна – всеки щат има различен език и различни рецепти и вкусове. Индийците наистина го добавят към всичко: изсипват го върху къри от леща, смесват го с ориз правят сладкиши като халва и го използват в много аюрведични лекарствени препарати. Гхи има силата да достигне до надите, които в аюрведа са енергийните канали като меридианите в китайската медицина. Ето защо мнозина в Индия приемат лечебно гхи, гхи със специфична подправка или билка в него. Гхи е отлична анупама или носител за транспортиране на лечебни билки, които могат да проникнат дълбоко в тъканите. Ето защо в панчакарма, аюрведическата детоксикация, първата фаза се състои от пиене на лечебно гхи, което е било варено с часове с билки, които достигат дълбоко в тъканите и детоксикират тялото на клетъчно ниво. Гхи се използва в много други аюрведични ритуали, като масажа на краката, извършван всяка вечер, и набхи чикица, което е практиката да се изливат няколко капки горещо гхи в пъпа, за да се подхранят тъканите на цялото тяло.

Съвременните изследвания потвърждават възможната ефикасност на някои терапевтични практики, включващи гхи. Гхи, неговите компоненти и състави на базата на много билки, известни като грити, са потенциално полезни за стимулиране на имунната система и евентуално намаляване на тежестта и вероятността от много заболявания. Проучванията показват, че гхи и отделните му съставки имат полезна роля в модулирането на имунните реакции… те показват потенциала на гхи като функционална храна за предотвратяване и лечение на различни заболявания, включително тумори/ракови заболявания, кожни заболявания, здраве на очите и заздравяване на рани и заслужават допълнителни изследвания.

Каква е разликата между гхи, избистрено масло и обикновено масло

И гхи, и избистреното масло са най-мазната част от класическото масло, но се различават по методите на приготвяне (повече за това как да си направите сами гхи, по-долу). Гхи има по-интензивен аромат и изглежда по-златистожълто от избистреното масло.

По отношение на готвенето, гхи гори при температури, по-високи от тези на класическото масло и има висока точка на дим от около 250 градуса. Това означава, че дори при много високи температури той не отделя токсични и канцерогенни вещества и следователно е по-добър за пържене и готвене в тиган.

Гхи е чиста мазнина; около 99% от теглото си. Съхранява се по-дълго от маслото и, подобно на олиото, не се нуждае от охлаждане. Може да се втвърди, когато се съхранява при ниски температури, подобно на кокосовото масло.

За разлика от класическото масло, гхи не съдържа казеин или лактоза, тъй като млечните твърди вещества са отстранени чрез процеса на избистряне. Поради това е подходящ за хора с непоносимост към лактоза.

Ползите за здравето от гхи

Гхи съдържа антиоксиданти и мастноразтворими витамини като витамин A, D, E и K. Също така съдържа минерали като магнезий, калций, фосфор и калий.

Въпреки това повечето от ползите за здравето на гхи изглежда се дължат на високото съдържание на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Тези мастни киселини могат да подпомогнат храносмилането и да стимулират имунната система, както и да помогнат за успокояване на стените на червата. Съдържа късоверижни мастни киселини, които могат да бъдат полезни за мозъка и да помогнат за концентрацията и паметта. Късоверижните мастни киселини също са чудесен източник на енергия и са полезни за спортисти (или спортисти аматьори, хм), които искат да увеличат мускулна маса. Тези мастни киселини получават внимание от научната общност, защото играят важна роля в нашето тяло, като противовъзпалително и антиоксидантно действие, както и връзка със здравето на мозъка.

Защо да готвим с ГХИ? Какви са съществените ползи?

Гхи също съдържа маслена киселина, друга късоверижна мастна киселина, която предпазва чревните клетки от тумори.

Има ли рискове, свързани с консумацията на гхи

Гхи има много калории - една супена лъжица съдържа около 120 калории - така че трябва да се консумира умерено. Също така има изключително високо съдържание на наситени мазнини, което само по себе си не е лошо (диетите ни трябва да съдържат малко наситени мазнини), но твърде много мазнини от всякакъв вид могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Препоръчителната доза гхи е една чаена лъжичка на ден.

Как да използваме гхи в готвенето

Гхи предлага по-пълен вкус от традиционното масло. Можете да използвате гхи за готвене точно както бихте използвали традиционно масло или други масла. Поради високата си точка на дим, той работи добре за пържене на месо, риба и зеленчуци; има по-малък риск от изгаряне.

Опитайте да използвате гхи като завършващо масло в края на готвенето, за да придадете на ястията доза допълнителна кремообразност. Може да се полива върху паста, ризото, супа, къри и ястия, приготвени с бобови растения. Или го използвайте, за да придадете богат, орехов вкус на препечен хляб, печени зеленчуци и печени пилета.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес