Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от маслото от гроздови семки за кожата

02 октомври 2023, 14:08 часа

Маслото от гроздови семки е популярно локално средство за лечение на кожата. Има много различни формати, като екстракти и течности. Но може да е опасно за някои хора. Все още са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно ползите от него.

Маслото от гроздови семки се получава от пресовани семена на грозде. Маслото е страничен продукт от процеса на производство на вино. Известно е със своите

  • Противовъзпалително
  • Антимикробно
  • Антиоксидантни свойства

Тези свойства, заедно с високите количества мастни киселини с омега верига и витамин Е, съдържащи се в маслото от гроздови семки, го правят популярно локално лечение за кожа.

Ползи за вашата кожа

  • Маслото от гроздови семки лекува огнища на акне

Поради доказаните антимикробни свойства на маслото от гроздови семки, някои хора го използват за лечение на огнища на акне. Въпреки че липсват изследвания за това как работи това, има смисъл, че като атакува бактериите, които могат да проникнат дълбоко в порите ви и да причинят обриви, маслото от гроздови семки може да направи кожата ви по-чиста.

  • Маслото от гроздови семки прави кожата по-мека и еластична

Маслото от гроздови семки беше тествано заедно с редица други билкови съставки, за които се твърди, че подобряват еластичността и мекотата на кожата ви. Изследванията показват, че билковата съставка е подобрила:

  • Влага на кожата
  • Мекота
  • Еластичността

Маслото от гроздови семки помага на витамин Е и витамин С в кожата ви да бъдат по-ефективни и ефективни за запазване на кожата ви.

Масло от гроздови семки: Ето как да го използвате в грижата за кожата

  • Маслото от гроздови семки изравнява тена на кожата

Маслото от гроздови семки съдържа мощна антиоксидантна съставка, наречена проантоцианидин. Този антиоксидант може да изравни тена на кожата, когато се използва постоянно върху кожата ви.

Доказано е, че пероралният прием на екстракт от масло от гроздови семки подобрява симптомите на мелазма (наричана още хлоазма и „маската на бременността“), хиперпигментация на кожата.

  • Маслото от гроздови семки може да предпази кожата ви от увреждане от слънцето

Мощните антиоксиданти в маслото от гроздови семки имат и друго предимство. Един преглед описва маслото от гроздови семки като помагащо за защита на кожата ви от абсорбиране на пълното увреждане на UV лъчите.

Как го използвате

Използването на масло от гроздови семки за вашата кожа може да бъде толкова просто или толкова трудоемко, колкото искате.

Можете да закупите чисто масло от гроздови семки и да го използвате в чист вид като серум върху лицето си, нанасяйки го преди лягане. Смесването на капка масло от гроздови семки в любимите ви хидратиращи кремове за лице и тяло помага да се запечата влагата в кожата ви.

Ако предпочитате, можете леко да загреете маслото от гроздови семки, като поставите малко в дланите си и разтриете ръцете си една в друга. Нанесете обилно количество върху кожата си като хидратираща маска.

Смесването на масло от гроздови семки с етерични масла, като тамян или лавандула, може да направи кожата ви изключително мека. Поставете няколко капки хвойна, тамян и лавандула заедно в една унция масло от гроздови семки за маска и я оставете да подейства за 10 минути за релаксираща, спа процедура.

Можете също така да закупите екстракт от масло от гроздови семки в течна или капсулна форма. Приемът на масло от гроздови семки през устата може да подобри външния вид на кожата ви, ако го приемате последователно за период от няколко седмици.

Вредни ли са гроздовите семки за консумация

Има ли странични ефекти и рискове

Освен ако не сте алергични към масло от гроздови семки, има малък риск да го изпробвате върху кожата си.

Направете точков тест върху част от кожата си, която е по-малко видима, като китката или глезена, преди да нанесете масло от гроздови семки върху лицето си. Изчакайте 24 часа след теста на място, за да сте сигурни, че нямате реакция към маслото и че кожата ви може да го понесе.

Маслото от гроздови семки може да се използва при готвене.

Маслото от гроздови семки е просто, нискорисково и сравнително евтино лечение, което можете да опитате за кожата си. Смесването му с етерични масла или последователното му използване върху лицето ви като овлажнител за една нощ вероятно ще ви даде най-добри резултати.

Маслото от гроздови семки трябва да бъде проучено повече, преди да разберем напълно ползите, които може да има за кожата. Но наличните в момента изследвания показват, че това е мощна, обещаваща съставка, която може да подобри външния вид на кожата ви и да намали някои признаци на стареене с малък риск от странични ефекти.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес