Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от добрия стрес?

26 юли 2024, 11:33 часа

Многократно сме чували, че стресът е нездравословен и че трябва да се опитаме да го управляваме колкото е възможно повече.

Но да се разтревожиш не винаги е лошо нещо. В края на краищата реакцията на тялото „бий се или бягай“ е предназначена да бъде защитна, а не вредна.

Мощни природни лекове срещу стрес, умора и тревожност

Ето повече за добрия стрес и как малко краткосрочно безпокойство всъщност може да е от полза за вашия мозък и тяло.

Съществува ли добър стрес

Да, така е: добрият стрес, известен също като eustress, е „положителният отговор на стрес, включващ оптимални нива на стимулация. С други думи, това е стресът, който може да възникне от извършването на нещо изискващо, но приятно. Някои примери за дейности или събития, които могат да доведат до добър стрес, са:

  • Отивам в пенсия
  • Създаване на семейство
  • Подготовка за нова работна позиция
  • Участие в спортно събитие

Въпреки че добрият стрес възниква поради очакване на нещо вълнуващо, това не е единственият вид стрес с по-добри резултати. Неговата противоположност, дистресът – за който мислим, когато мислим за стрес, според APA – също може да бъде от полза за нашите умове и тела.

Как може стресът да бъде положителен

Краткосрочните реакции на стрес като цяло всъщност могат да ни помогнат да се справим със стресиращо преживяване. По този начин стресът може да бъде полезен по няколко начина.

Помага за увеличаване на мозъчната сила

Ниските нива на стрес стимулират производството на мозъчни химикали, наречени невротрофини, и укрепват връзките между невроните в мозъка. Това може да е основният механизъм, чрез който упражненията (физически стресор) помагат за повишаване на производителността и концентрацията.

Може да повиши имунитета — в краткосрочен план

Когато тялото реагира на стрес, то се подготвя за възможността от нараняване или инфекция. Един от начините, по който се постига това, е чрез производството на допълнителни интерлевкини – химикали, които помагат за регулирането на имунната система – осигурявайки поне временен защитен тласък.

По-конкретно, преживяването на краткотраен стрес може да предложи защита, базирана на имунитета, ако човек е ранен или има инфекция, например.

Ето какво НАИСТИНА прави стресът с кожата ви

Може да ви направи по-издръжливи

Да се ​​научите да се справяте със стресови ситуации може да направи бъдещите по-лесни за управление.

Повтарящото се излагане на стресови събития дава на [SEALs] шанса да развият както физическо, така и психологическо чувство за контрол, така че когато са в действителна битка, те не просто се затварят.

Може да ви мотивира да успеете

Стресът може да е точно това, от което се нуждаете, за да изпълните задачите на работа. Помислете за краен срок: той ви гледа в очите и ще стимулира поведението ви наистина да управлявате ситуацията ефективно, бързо и по-продуктивно.

Ключът, е да гледате на стресовите ситуации като на предизвикателство, което можете да посрещнете, а не като огромна, непреодолима пречка.

Едва когато стресът стане хроничен или чувстваме, че вече не контролираме дадена ситуация, това се отразява негативно на нашето здраве и благополучие. Ако все още имате затруднения с управлението на стреса, говорете с доставчик на здравни услуги или специалист по психично здраве. Те ще могат да ви помогнат да намерите техники за управление на стреса или лечения, които ще работят най-добре за вас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес