Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как веднага да разберете дали водата в басейна е чиста?

08 юли 2024, 15:42 часа

През лятото, когато нямаме възможност да отскочим до морето, се възползваме от градските басейни и възможностите, които те ни предлагат. Съгласни сме с това, че не могат да се конкурират със солената вода и морския бриз, но все пак са някаква алтернатива.

Много често обаче, след посещение на басейн, страдаме от някакво неразположение. Експертите ни споделят няколко съвета, благодарение на които можем веднага да разберем дали водата в басейна е достатъчно чиста.

Как лесно да разберем дали водата в басейна е чиста?

Още: След обновяване: Отвори врати плувен басейн “Балона” в Пазарджик

Бистра вода

Огледайте много внимателно водата, преди да влезете. Ако е толкова бистра, че можете да видите дъното, това е добър знак. Разбира се, не значи, че във водата няма бактерии. В случай, че забележите мазнини или други оцветители във водата, нашият съвет е да пропуснете къпането.

Лигави стени в басейна

Желателно е при първото си влизане в басейна да опипате с ръце стените. Ако те са лигави, мазни и хлъзгави на допир, това подсказва, че хлорът, който е използван, не върши добре работата си. Пропуснете къпането, за ваше добро е.

Още: В басейн на покрива: Ето как мъж в Тайван посрещна земетресението (ВИДЕО)

Разберете дали работят филтрите

Много лесно можете да разберете дали филтрите работят, без да задавате този въпрос към някой от управителите. Достатъчно е само да обърнете внимание дали има силна струя, която да удря тялото ви. Ако е налице, дишайте спокойно. Това означава, че филтрите работят и успяват да уловят фината мръсотия и други боклуци, плуващи в басейна.

Силна и натрапчива миризма

Повечето хора смятат, че тази миризма е от използването на хлор, но грешат. Острата миризма е налице, когато се използва разреден хлор, който е по-малко ефективен. Когато този разреден хлор реагира с пот, урина, кожа, коса, се усеща именно тази силна миризма.

Още: Във Варна откриват най-модерния басейн на Балканите

Това са най-важните неща, за които да следите, когато посещавате обществен басейн. Ако забелязвате някои от тях, не е добра идея да се къпете. Нашият съвет е да подбирате внимателно басейните, които посещавате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес