Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави мехлем от невен

05 юни 2024, 18:00 часа

Невенът е известен със своите лечебни свойства и широко приложение в народната медицина. Това градинско средиземноморско цвете може да се използва за приготвяне на мехлем, който помага при различни кожни проблеми и възпаления. В тази статия ще разгледаме как да приготвим този полезен мехлем в домашни условия.

Реклама

Необходими продукти

  • 2 шепи невен (цветчета и зелени дръжки)
  • 250 мл свинска неосолена мас (или зехтин, ако предпочитате растителен вариант)

Какви са ползите от невена за нашето здраве?

Начин на приготвяне

1. Подготовка на билката

Първата стъпка е да измиете добре цветчетата и зелените дръжки на невена и да ги подсушите. След това ги нарежете на ситно. Това ще помогне на лечебните съставки да се извлекат по-лесно при загряване.

2. Смесване и загряване

Поставете нарязаните цветчета и дръжки в стъклен съд и добавете свинската мас. Загрейте сместа на много слаб огън, за да избегнете прегаряне на мазнината. След като цветовете на невена леко се запържат, разбъркайте добре и отстранете съда от огъня.

невен

3. Отлежаване и филтриране

Покрийте съда с фолио и оставете сместа да престои на хладно място за 24 часа. На следващия ден затоплете сместа леко на водна баня, за да стане по-лесно филтрирането. Прецедете сместа през ленена кърпа и я насипете в предварително приготвени чисти и сухи стъклени бурканчета. Бурканчетата от хайвер, горчица или дори от крем за лице са много подходящи за целта.

4. Съхранение и употреба

Съхранявайте готовия мехлем в хладилник. Остатъците от изцедените цветове могат да се използват като лапа върху ленена кърпа при проблеми с разширените вени. Лапите могат да се използват до 3-4 пъти.

Ползи от мехлема от невен

Мехлемът от невен подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Той е особено полезен при възпаление на вените, незаздравяващи язви на варикозни вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Натуралните съставки на невена имат противовъзпалителни и антисептични свойства, които го правят идеален за третиране на различни кожни проблеми.

С този домашен мехлем ще ви минава всяка рана за по-малко от ден!

Съвети за алтернативни масла

Ако имате непоносимост към свинската мас, можете да я замените с друго масло или зехтин. Така ще получите растителен вариант на мехлема, който също ще има отлични лечебни свойства.

Приготвянето на мехлем от невен е изключително лесно, а ползите от него са многобройни. Този натурален продукт може да бъде чудесен помощник във вашата домашна аптечка, предоставяйки облекчение и лечение за различни кожни проблеми. Освен това, мехлемът е практичен и ценен подарък за близки и приятели, който може да бъде използван дълго време. Следвайте тези стъпки и се възползвайте от лечебната сила на невена.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес