Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазите белите чорапи бели, без да използвате белина?

24 октомври 2024, 17:51 часа

Белите чорапи, нови от магазина, имат това прекрасно, девствено бяло - но както всички знаем, твърде скоро долната част на чорапите (а може би и цялата останала част) стават мръсно сиви. За щастие има неща, които можете да направите, за да запазите белите си чорапи бели и в това безупречно състояние, току-що от магазина.

Чорапи, които не трябва да присъстват в гардероба ви

Опитайте тези експертни съвети, за да предотвратите замърсяването на чорапите си на първо място – и да възстановите изцапаните чорапи до чисто бели.

Как да предотвратим цапането на чорапите

Както всички знаем, много по-лесно е да избегнете петна и мръсотия по чорапите си. Опитайте тези съвети, за да запазите белите си чорапи бели от самото начало.

Поддържайте подовете в дома си чисти

Почиствайте подовете си редовно с прахосмукачка и мийте, за да премахнете мръсотията, и помислете за създаване на правило за липса на обувки за къщата си, за да сведете до минимум количеството мръсотия, проследявана върху обувките ви (и прибрана от чорапите ви).

Как да изберем подходящи еластични чорапи при разширени вени?

Разделете прането си

Дори една черна тениска или чифт дънки, изпрани с чорапите ви, ще прехвърли малко боя върху белите ви чорапи. И ако правите това натоварване след натоварване, неизбежно тъмните ви дрехи ще направят цвета на чорапите ви малко по-сив и мръсен. Перете чорапите си само с други бели дрехи, за да сте сигурни, че няма да попият цвета.

Носете чехли върху чорапите си

Всичко, което можете да направите, за да сведете до минимум контакта на чорапите си с пода, ще помогне за намаляване на количеството мръсотия, която събират. Така че счупете чехлите, за да се плъзнете върху чорапите си.

Не носете чорапите си навън

Това вероятно се разбира от само себе си, но носенето на бели чорапи навън е гаранция, че ще получат тъмни петна.

Как да перете бели чорапи, за да ги запазите бели - без да използвате белина

Белината е лесен начин за премахване на петна от бели дрехи и тъкани. Но избелването на чорапите – особено ако го правите редовно – може да отслаби тъканта и дори да остави неравномерни бели и тъмни петна по дрехите ви. И не забравяйте, че белината е мощен почистващ препарат, който може да причини дразнене на очите и кожата и може да бъде опасен или дори смъртоносен, ако се смеси с амоняк или други домакински химикали.

Има по-безопасни тактики за пране, които можете да опитате, за да направите почистването на бели чорапи успешно, без да прибягвате до белина.

Обърнете чорапите с дясната страна навън

Най-големият съвет, за да гарантирате, че вашите бели чорапи остават бели, е просто да ги обърнете с дясната страна, преди да ги изперете, казва Рапинчук. Въпреки че по принцип препоръчваме да перете чорапите отвътре навън (по-добре за да се справите с бактериите, потта и другата мръсотия от краката си вътре в чорапа), ако сте много загрижени да запазите чорапите си бели, дясната страна навън е начинът върви.

Дайте на чорапите си място за движение

Натъпкването на чорапи в голямо пране – особено такова с панталони и други дрехи, които могат да се заплитат наоколо и да уловят чорапите ви – е еднопосочен билет за изцапани чорапи. (Всъщност никое от прането ви не харесва да бъде натъпкано без място за движение, така че се уверете, че не препълвате прането си.) Перете чорапите си с по-малко количество, така че да има достатъчно място за разбъркване и изплакване

Опитайте топла или гореща настройка за пране на вашите чорапи

По-студените цикли са чудесни за по-деликатни (и по-малко мръсни) дрехи, но за нещо, което наистина искате да почистите, затоплете водата. По-горещите температури на водата могат да улеснят пералната ви машина да извади бактериите и другите микроби в чорапите ви – помагайки им да станат по-малко вонящи и по-малко замърсени.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес