Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да усетите най-добрия ефект от кафето?

18 юли 2024, 15:18 часа

Ако търсите кофеин, който е първото нещо сутрин, ето защо трябва да изчакате около час.

Може би вашата кафемашина е настроена да се изключва всяка сутрин в 7 сутринта, за да можете да станете от леглото и да си налеете чаша, или може би сте от хората, които имат готова студена напитка, която ви чака в хладилника на винаги. Така или иначе, ако разчитате на кафето, за да се превърнете от замъглени очи и едва функциониращи в остри и готови да поемете света, не можем да ви виним.

Кога кафето може да доведе до инсулинова резистентност?

Но какво ще стане, ако ви кажем, че вероятно ще получите повече от парите си от енергийна гледна точка, ако изчакате един час, за да изпиете кафе, вместо да посегнете към него веднага сутринта? Ако това ви звучи напълно ужасно, изслушайте ни – има солидна причина да препоръчваме това. Ето какво трябва да знаете.

Трябва да поговорим за кортизола

Кортизолът е хормонът на стреса в тялото. Има тенденция да получава лоша репутация – проучванията показват, че допринася за коремните мазнини – и много от нас имат излишък от него поради твърде много стрес в живота ни. Но той изпълнява важна функция в тялото: сутрин, например, той естествено се повишава, заедно с адреналина, за да ни даде енергия и да ни помогне да се съсредоточим.

Така че допълването на този допълнителен кортизол с количество кофеин е нещо като загуба, тъй като вече получавате естествен енергиен скок – и чакайки нивата на кортизола ви да намалеят, преди да консумирате кофеин, позволява на всеки източник на енергия да блесне индивидуално. Така че вместо да получите едно голямо сътресение, ще получите продължителен период на по-спокойна енергия.

И във връзка с това, добавянето на кофеин към сместа, когато тялото ви вече е с високо съдържание на кортизол, може да причини чувство на нервност за всеки, дори малко чувствителен към кафе. По принцип искате кофеинът в кафето да блести като соло изпълнител и да не се влияе от силните ефекти на кортизола.

Тя обяснява, че благодарение на кортизола бдителността и фокусът ви достигат пик 30-45 минути след като се събудите. Така че, за да изпитате истинския кофеин, може да искате да изчакате малко, преди да отпиете от кафето си, което ще позволи на кортизола да се смекчи.

 Кортизолът обикновено започва да се повишава около 4 часа сутринта, както и епинефринът (адреналинът), за да сте готови за деня. И двете причиняват повишаване на кръвната захар (глюкоза), така че имате много налично гориво. Кофеинът в кафето също повишава глюкозата, така че ако искате да станете и да тръгнете, особено за тренировка или просто за разходка с кучето, изпийте тази чаша кафе.

Вашето тяло естествено засилва производството на кортизол и адреналин около 4 часа сутринта, което може да направи кафето ви много по-силно, ако сте чувствителни към кофеин.

С мляко или без мляко - как е най-добре да се пие кафето

Като се има предвид това, този ефект ще бъде по-скоро като краткотраен енергиен удар и може да не продължи през цялата сутрин.

Може да има и психологическо предимство да изчакате да отпиете сутрешната си напитка. Очакването, породено от закъснение, може да засили сетивата и удовлетворението ви от всяко вещество, включително кофеин. Освен това, след като сутрешната ви чаша Джо стане част от рутината ви, това е предсказуемо. Последователността е агент на тъпотата и вие ще създадете новост, като отложите първата си чаша.

Как да определите времето за закуска

След това има и времето за закуска: Ако сте склонни към кофеиново безпокойство, вероятно трябва да отпивате сутрешното си кафе с храната. За да получите спокойна енергия, определено бих препоръчал да го приемате заедно със закуската, така че да не наливате кофеин в тялото си без защитен слой храна, който да притъпи бързото му усвояване. Не забравяйте да изпиете и хубава висока чаша вода.

Реакциите към кофеина варират от човек на човек. Така че, ако не сте човек, който се нервира от кофеина, опитайте да експериментирате с различно време за закуска.

Направете това сутрешен експеримент и оценете енергийните си нива след един ден пиене на кафе преди закуска и другия ден след закуска. Кофеинът е изключително индивидуално изживяване, така че е важно да се настроите към собственото си тяло и да правите преценки въз основа на това.

Когато става въпрос за кофеин, вие го правите. Ако искате допълнителен тласък на енергия за тежка тренировка, комбинирането му с кортизола и адреналина може да е добра идея – но ако искате устойчива енергия през цялата сутрин, опитайте да оставите естествения си кортизол и кофеин да блестят поотделно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес