Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съхраним ябълките свежи за най-дълго време

26 октомври 2024, 17:00 часа

С настъпването на есента идва и сезонът на ябълките, когато плодовете са в пика на своята сочност и аромат. Но как да ги съхраним така, че да им се наслаждаваме възможно най-дълго? Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да запазите ябълките си свежи дълго време, независимо дали са от вашата градина или от пазара.

1. Избор на точния момент за бране

Най-доброто време за бране на ябълките е ранната есен, когато те са достигнали пълна зрялост. Узрелите плодове лесно се отделят от дървото — хванете дръжката, завъртете леко и ако ябълката се отдели без усилие, тя е готова за прибиране. Летните сортове обикновено се събират още от началото на август, докато есенните достигат зрялост през септември. Прекалено ранното бране може да доведе до кисели и твърди плодове, докато твърде късното оставяне на дървото може да направи ябълките меки и негодни за дълго съхранение.

Как задължително се съхраняват ябълките, за да не се развалят през зимата?

2. Подходящи условия за съхранение

За да запазите ябълките си свежи възможно най-дълго, трябва да се погрижите за правилните условия на съхранение. Най-добре е да ги държите на хладно и влажно място, където влажността е между 90 и 95 процента. Ако имате малко количество, можете да ги съхранявате и в хладилник. Поставете ябълките в найлонова торбичка с малки дупки за вентилация или ги покрийте с влажна кърпа, за да предотвратите изсъхването им. Тази влажност ще помогне да се запазят свежи и сочни за по-дълго време.

3. Целогодишно съхранение с контролирана атмосфера

Ако искате да съхранявате ябълки за дълги периоди, може да се възползвате от техниката на контролирана атмосфера, която се използва и в индустриалното съхранение на плодове. Тази система включва прецизно регулиране на температурата, влажността и нивата на кислород и въглероден двуокис, за да вкара плодовете в дълъг период на "зимен сън". Така ябълките могат да останат свежи до десет месеца след брането. Но ако съхранението не се извърши правилно, ябълките могат да загубят част от своя аромат и свежест.

Правилно съхранение на ябълките, за да се наслаждавате на реколтата по-дълго

4. Ползите от домашно съхранените ябълки

Ябълките, които купуваме от магазините, често са съхранявани над една година, което може да намали тяхната свежест и вкус. Домашно съхранените ябълки, набрани в оптималния момент и съхранени правилно, могат да бъдат по-сочни и ароматни. Ако разполагате с пространство и желание да съхраните ябълките си по естествен начин, ще имате възможността да се насладите на техния неподправен вкус през цялата зима.

С малко внимание към процеса на бране и съхранение, ябълките могат да запазят своята свежест и вкус за дълго време. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес