Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да ядем през нощта

04 юни 2024, 01:13 часа
Реклама

Сигурно вие също сте изпитвали това неустоимо желание да се разходите до хладилника и да си похапнете през нощта. Нещо, което може да изглежда като проблем само за тези с наднормено тегло, на практика се оказва явление, което засяга разнообразни хора, включително и тези със средно тегло, и по-малко. Синдромът на нощното хранене, открит през 1955 г. от психиатъра Алберт Стънхарт, привлича вниманието на много учени, които се опитват да разберат мотивите зад това поведение.

Синдром на нощното хранене: Признаци, симптоми и как да го преодолеем

Причини за нощното хранене

Няма единодушно мнение за причините за нощното хранене. За някои експерти това може да бъде реакция на стрес, за други - проява на депресия, докато трети виждат свързаност с хормонални проблеми. Тази диспутна тема подтиква много различни изследвания и терапевтични подходи в опитите да се намери решение.

нощно хранене

Техники за преодоляване на нощното хранене

Подходът към решаването на проблема с нощното хранене може да варира, но съществуват някои общи техники, които специалистите препоръчват:

  • Поддържане на редовно хранене през деня, за да се избегне прегладняването през нощта. Хранене на малки порции по-често може да помогне да се избегне желанието за закуска през нощта.
  • Пиене на достатъчно вода през целия ден и държане на чаша с течност до леглото. Когато се събудите през нощта и сте огладнели, първата стъпка може да бъде чаша вода, която може да задоволи това желание вместо храна.
  • Ограничаване на съдържанието на хладилника до здравословни опции, като свежи плодове или зеленчуци. Присъствието на само здравословни храни може да намали желанието за несъстоятелни закуски.
  • Използване на психологически трикове като поставяне на напомнящи етикети на хладилника, които да ви помогнат да се въздържите от хранене през нощта.

Хитри начини да спрете да ядете късно вечер

Въпреки че нощното хранене може да бъде предизвикателство, важно е да се помни, че решението за преодоляването му е индивидуално. Изпробването на различни техники и намирането на тази, която най-добре работи за вас, е ключът към успешното преодоляване на този навик. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес