Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за килима у дома

14 февруари 2021, 14:10 часа
Реклама

Килимите внасят уют в дома, придават различно звучене на интериора. Хубавите и качествени килими имат висока цена и е важно за бюджета ни да овладеем тънкостите за поддържането им, за да удължим живота им.

Съхранение

Летните горещини често ни приканват да приберем килима. Малките килими можем да приберем в големи чували, за да не трупат прах, без да ги сгъваме. Големите се навиват на руло, като лицето трябва да остане от вътрешната страна, за да не попие мръсотия и прах, очаквайки зимата. Грешка би било да сгънете големия килим. Ще останат трайни набраздявания и следи, които ще съсипят вида му.

Почистване

Почистването с прахосмукачка, изглеждащо лесно, всъщност има много тънкости. Силата на вакума трябва да се настрои според вида на килима, за да не съсипете тъканта. Ориенталските килими се покриват със ситна найлонова мрежа, преди минаване с прахосмукачката, рошавите са неподходящи за почистване с уреда, тях трябва да изтупате, килимите от туфички се почистват по посока на влакната. Мъхестите килими и тези с ресни трябва да държите далеч от прахосмукачката или да я настроите на най-ниска степен, за да не останат ресните не върху килима, а в "търбуха" ѝ. Най-лесни за почистване са гладките килимите от синтетични материи.

Пране и освежаване

Винаги проверявайте инструкциите за пране на килима и ги спазвайте, за да удължите живота му. Може да освежите почти всеки килим, като го поръсите със сода и оставите да престои през нощта. Съберете я с прахосмукачка сутринта. Цветовете ще светнат, а от неприятните миризми няма да има и следа. За по-ярки цветове, ако килимът е избелял, минете го леко с денатуриран спирт. Освежаването поне веднъж в годината е задължително. Ако тъканта позволява, това може да стане лятото, без да махате килима и с помощта на перяща прахосмукачка. Други техники включват изтриването със сапунена вода и четка за дрехи. И разбира се нужно е поне веднъж на две години цялостно пране в автомивка или на двора на лятната ви вила.

Сушене

Килимите се сушат легнали, за да не се деформират. Не е добра грижа за тях, ако ги сушите увиснали на простора.

Действие при петна

Ако случайно изсипете течност или храна върху килима, не ги търкайте в опит да ги изчистите или скриете между нишките. При мъхестите килими това може да направи петното наистина по-малко видимо, но всъщност чрез търкането просто сте го запечатали трайно в тъканта. Разлени течности и храна се попиват с мека чиста кърпа или салфетка. А петното се изпира с вода и препарат.

Бонус съвети: При мокро почистване на настилките не връщайте килима на пода, преди пълното им изсъхване, за да не увреди влагата тъканта.

При следи върху килима от мебелите можете да коригирате щетата чрез разрошване на тъканта с остър предмет – шило или вилица.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес