Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем най-бързо афта на езика

12 юни 2024, 17:00 часа

Афтите на езика могат да бъдат изключително болезнени и неприятни. Тези малки ранички могат да се появят поради различни причини, включително неправилно хранене, дефицит на витамини, инфекции или проблеми на имунната система. Въпреки че обикновено са безобидни, понякога афтите могат да бъдат симптом на по-сериозни заболявания, като сифилис. Затова е важно да знаете как бързо и ефективно да се справите с тях.

Как да лекуваме афти с природни средства?

Жабурене със сол и сода бикарбонат

Един от най-ефективните начини за лечение на афти е жабуренето с разтвор от сол и сода бикарбонат. Това е лесен и достъпен метод, който можете да използвате в домашни условия. За да приготвите разтвора, смесете една малка чаена лъжичка сол и сода бикарбонат в две чаши преварена вода. Жабурете редовно с този разтвор, за да облекчите болката и да ускорите процеса на заздравяване.

Отвара от лайка

Традиционната отвара от лайка също може да бъде много полезна в борбата с афтите. Лайката има противовъзпалителни и антисептични свойства, които помагат за намаляване на болката и възпалението. За още по-добър ефект, добавете щипка сода бикарбонат към отварата. Можете да използвате чиста отвара от лайка за жабурене или да приложите директно върху засегнатите участъци.

афта

Гранофурин

Ако афтите са по-сериозни и не се повлияват от домашните средства, можете да използвате гранофурин. Това е зеленикав препарат, който се предлага в аптеките и е изключително ефективен при лечение на афти. Няколко туширания със гранофурин дневно ще помогнат за бързо премахване на афтите. Обикновено, с този метод, афтите изчезват в рамките на 2-4 дни.

Кога да се консултирате с лекар?

Ако афтите са ярко червени и кървят, е възможно да става въпрос за херпес, който изисква лечение с противовирусни препарати. Афти по вътрешната част на бузите и небцето, съпроводени с висока температура, могат да сочат към остър или хроничен стоматит. В такива случаи е важно да се консултирате с лекар, за да получите правилното лечение.

При афти в устата - защо се препоръчва канела

Какво да избягвате?

Докато имате афти, е важно да избягвате пикантни и горещи ястия, както и твърди храни, които могат да нанесат механични наранявания на раничките. Тези храни могат да влошат състоянието и да удължат времето за заздравяване. Вместо това, опитайте да консумирате мека и хладка храна, която няма да дразни афтите.

Афтите на езика могат да бъдат болезнени и досадни, но с правилните методи и грижи, можете бързо да се справите с тях. Важно е да следите за признаци на по-сериозни проблеми и да се консултирате с лекар, ако симптомите се влошат. С правилната грижа и внимание, ще успеете да премахнете афтите и да се върнете към нормалния си начин на живот.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес