Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пречистим въздуха вкъщи

28 октомври 2021, 21:04 часа

Новините за качеството на въздуха в България, особено в големите градове, са наистина шокиращи. Експертите предупреждават, че всяка година концентрацията на вредни прахове във въздуха надвишава европейските стандарти с до няколкостотин (!) Процента. И така, как можем сами да повлияем на качеството на въздуха, когато принудени от неприемливото състояние на въздуха си стоим у дома?

Разберете как можете да подобрите атмосферата в дома си с няколко прости метода!

1. Зелени растения за пречистване на въздуха

Най-лесният начин да подобрите качеството на въздуха в апартамента е да създадете домашна джунгла в него. Зелените растения перфектно улавят мръсотия и прах, обогатявайки въздуха в къщата с кислород. Сенколюбивите растения с големи тънки листа действат най-добре. Не забравяйте обаче, че някои от тях могат да съдържат токсични вещества, които са вредни за домашни любимци или малки деца.

2. Правилна вентилация на апартамента

В дните, когато качеството на въздуха е по-добро, нека се опитаме да проветрим апартамента, като създадем течение. По този начин не охлаждаме излишно стените и създаваме условия, при които качеството на въздуха значително ще се подобри. Трябва да се помни, че особено през зимните месеци най-добри резултати се постигат чрез кратка, но интензивна вентилация (например 15-минутно отваряне на всички прозорци до пълната им ширина).

3. Грижа за вентилационните системи

Редовната проверка дали вентилационните системи, работещи в къщата или в апартамента са ефективни и чисти, може да предотврати сериозни респираторни заболявания и алергии. Обърнете специално внимание на вентилационните системи в кухнята и банята - като цяло там е влажно и топло, което благоприятства растежа на гъбички, които са опасни за здравето.

4. Често почистване с прахосмукачка

Избърсвайте често праха, за предпочитане с обикновена, влажна кърпа. Поддръжниците на живот в хармония с природата съветват да не се използват химически почистващи препарати, които също могат да раздразнят дихателната система. Достатъчно е да почистите по-големи замърсявания с вода с оцет или сода и ефектът ще бъде подобен на закупуването на скъпи почистващи препарати без химикали. За почистване на подове с прахосмукачка използвайте прахосмукачки с плътни HEPA филтри, които спират замърсителите. Също така си струва да се обмисли премахването на материалите, които събират мръсотия от дома: тежки завеси или килими. Те благоприятстват развитието на акари, които могат да причинят неприятни алергии в домакинството.

5. Влажност на въздуха

През зимата, когато смогът пречи най-много, страдаме и от значително изсушаване на въздуха в офиси и домове. Ако усетим сърбеж по кожата и дращене в хранопровода, несвързано със студ, нека се погрижим за правилната влажност на въздуха в къщата, например като окачим мокри кърпи или пране на радиаторите. Ако апартаментът все още е прекалено сух - ще инвестираме в овлажнител за въздух. Не забравяйте, че прекомерната влажност над 60% ще благоприятства развитието на вредни въздушни компоненти - затова си струва да го проверите с хигрометър.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес