Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме здрави хормонални нива: 6 важни съвета

03 юни 2024, 18:44 часа
Реклама

Здравето на жените зависи от много фактори, но един от ключовите е хормоналния баланс. Нарушаването на този баланс може да доведе до различни проблеми, включително менструални нередности, проблеми със зачеването и развитие на определени заболявания. Когато нашите хормони работят хармонично, ние се чувстваме енергични, жизнерадостни и готови да преместим планини. Но щом този крехък баланс се наруши, започват да ни завладяват умора, промени в настроението, проблеми с теглото, цикъла и дори външния вид.

Може да забележите, че сте станали по-тревожни, депресирани и кожата и косата ви са загубили предишния си блясък. Всичко това са признаци, че хормоналният фон изисква вашето внимание, корекция или лечение.

Днес ще споделим с вас препоръки, които ще помогнат за възстановяване и поддържане на хормоналната хармония. Това не е магическо хапче или сложен медицински протокол, а прости, но ефективни принципи, достъпни за всеки от нас. Нека да го разберем заедно!

Правилно хранене

Да започнем с основното – храненето. Това, което ядем, влияе пряко върху нашата хормонална система. Някои храни могат да стимулират производството на „хормони на щастието“ и да поддържат хормоналния баланс, докато други могат сериозно да го нарушат. И така, какво трябва да включите в диетата си?

На първо място, яжте пресни зеленчуци и плодове, особено зеленолистни като спанак, зеле и маруля. Те са богати на витамини, минерали и фибри, необходими за здравата хормонална система. Не забравяйте за пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и семената – те са склад за хранителни вещества и бавни въглехидрати. Особено ценни са семената от лен и чиа, които съдържат лигнани – растителни съединения, които имат леко хормонорегулиращо действие.

Също така е важно да получавате достатъчно висококачествен протеин - той служи като строителен материал. Предпочитайте постно месо, риба, яйца и извара. За вегетарианците тофу, темпе и киноа са отлични източници на протеини.

Но това, от което е по-добре да стоите настрана, са рафинираните въглехидрати, сладкишите и бързото хранене. Те причиняват резки скокове на кръвната захар, карайки нашите хормони да работят също толкова хаотично. Трябва също така да ограничите кофеина, алкохола и преработените меса. И разбира се, следете размера на порциите и калориите. Както дефицитът, така и наднорменото тегло, както и резките му колебания могат да повлияят негативно на производството на хормони. Определете оптималното си тегло и се опитайте да го поддържате, като избирате здравословни храни и не преяждате.

Физическа дейност

Следващият най-важен компонент на хормоналното здраве е редовната физическа активност. Отдавна е доказано, че упражненията не само укрепват мускулите и сърцето ни, но и влияят благоприятно на хормоналните нива. По време на тренировка тялото ни произвежда ендорфини - „хормони на радостта“, които подобряват настроението, намаляват нивата на тревожност и стрес.

В допълнение, физическата активност помага за нормализиране на нивата на инсулин и кортизол, хормоните, които толкова често излизат извън контрол в съвременния ритъм на живот.

Какви видове товари са най-ефективни? Всъщност няма универсална рецепта - важното е да харесвате това, което правите. Това могат да бъдат динамични кардио упражнения като бягане, плуване, танци, колоездене. Те са чудесни за трениране на сърдечно-съдовата система и изгаряне на калории. Не по-малко полезни са силовите натоварвания - със собствено тегло или във фитнеса под наблюдението на треньор. Те помагат за тонизиране или изграждане на мускулна маса, което от своя страна ускорява метаболизма и подобрява инсулиновата чувствителност.

Нека поговорим отделно за йога и пилатес. Тези практики не само укрепват тялото, но и ви учат да се отпуснете, да се освободите от напрежението и стреса. А колко важно е това за хормоналния баланс вече говорихме. Основното нещо е да не прекалявате. Прекомерните или нередовни силови тренировки могат, напротив, да причинят хормонален дисбаланс и изтощение. Оптимално е да тренирате 3-5 пъти седмично по 30-60 минути, като слушате как се чувствате. И разбира се, преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма, трябва да се консултирате с лекар, особено ако имате хронични заболявания.

Ендокринолог: Тези симптоми издават, че хормоните ви са в дисбаланс

Управление на стреса

Вече говорихме за храненето и физическата активност. Но има още един фактор, който е от решаващо значение за хормоналния баланс - способността да се справяте със стреса.

Когато сме под стрес, тялото ни произвежда огромни количества кортизол и адреналин. Тези важни хормони ни помагат да се мобилизираме, да се справяме с трудностите и понякога спасяват животи в извънредна ситуация. Но когато стресът стане хроничен, постоянно повишените нива на тези хормони започват да работят срещу нас. Той може да потисне производството на естроген и прогестерон, да наруши функцията на щитовидната жлеза, да причини наддаване на тегло, безсъние, тревожност и дори депресия. Ето защо е толкова важно да можете да се отпуснете, да, да, това умение трябва да се научи в съвременния свят.

Намерете свои собствени начини за релаксация и емоционално освобождаване. За някои това може да е медитация или дихателни практики. Само 10-15 минути на ден съсредоточаване върху дишането и освобождаване от мислите и напрежението могат да направят чудеса. За други боксът помага за облекчаване на стреса, докато за трети творческите дейности: рисуване, скулптура, пеене. Това е чудесен начин да изразите емоциите си и да превключите скоростите.

Разходките сред природата, общуването с близки и любимите хобита също носят голяма полза. Основното нещо е редовно да си давате възможност за почивка и възстановяване.

Спете достатъчно

Липсата на сън е един от основните врагове на хормоналното здраве. По време на сън се произвежда мелатонин, който регулира нашите циркадни ритми и функционирането на много хормони. Хроничната липса на сън може сериозно да наруши този баланс.

Опитайте се да спите поне 7-8 часа на нощ. Създайте хладна, тъмна и тиха среда в спалнята си. Избягвайте джаджи и стимуланти (кафе, силен чай) поне няколко часа преди лягане. Вместо това си позволете релаксиращ ритуал – топла вана, спокойна музика, леко четиво. Ако мислите ви продължават да се въртят, опитайте да ги запишете на хартия - това може да ви помогне да се освободите от стреса от деня.

Редовни посещения при гинеколог

Не на последно място редовни посещения при гинеколог. Профилактичните прегледи не са каприз, а необходимост. Дори нищо да не ви притеснява, струва си да се прегледате поне веднъж годишно.

Много хормонални нарушения се развиват постепенно и може да не се усещат дълго време. Но при редовно наблюдение можем да ги забележим навреме и да вземем мерки. По време на прегледа лекарят ще палпира млечните жлези и тазовите органи, ще вземе намазка за онкоцитология и микрофлора. Ако е необходимо, той може да предпише ултразвук, мамография, изследвания за полови хормони и хормони на щитовидната жлеза. Това ще ви помогне да получите пълна картина на вашето репродуктивно здраве.

Честотата на посещенията зависи от възрастта и индивидуалната ситуация. Но като цяло посещението при гинеколог се препоръчва 1-2 пъти годишно. Разбира се, ако имате някакви тревожни симптоми – нередовен цикъл, болка, необичайно течение – не отлагайте посещението при лекар.

Не забравяйте, че ранната диагностика и профилактиката са нашите основни съюзници в поддържането на женското здраве. Не се колебайте да задавате въпроси на лекаря и да разказвате за своя опит. Ние сме тук, за да ви помогнем да се чувствате най-добре във всеки етап от живота.

Кога трябва да се свържете с гинеколог?

Говорихме за това как да поддържаме хормонално здраве чрез определен начин на живот и редовни посещения при вашия гинеколог. Но понякога това може да не е достатъчно. Има ситуации, когато е необходима консултация с гинеколог и евентуално корекция на лекарствата.

Следните симптоми трябва да ви предупредят:

  • Постоянни менструални нарушения - много обилна, болезнена, оскъдна или нередовна менструация;
  • Акне, прекомерно окосмяване по лицето и тялото;
  • Необяснимо наддаване или загуба на тегло;
  • Постоянна умора, слабост, сънливост;
  • Чести промени в настроението, раздразнителност, тревожност, депресия;
  • Липса на менструация за повече от 2 месеца (освен ако не сте бременна или в менопауза).

5 натурални начина да балансирате хормоните

Зад тези симптоми могат да стоят заболявания като синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, хиперпролактинемия, дефицит на естроген, ранна яйчникова недостатъчност и др. Само гинеколог ендокринолог след задълбочен преглед може да направи точна диагноза и да предпише подходящо лечение.

В някои случаи лекарствената терапия с хормонални лекарства наистина е необходима, не трябва да се страхувате от това. Това не е присъда, а помощ за вашето тяло. Често се случва приемането на хормони да е много по-здравословно и по-безопасно от липсата им. Под наблюдението на лекар и при редовно изследване, хормоналната терапия е безопасна и помага за възстановяване на баланса и подобряване на благосъстоянието.

Не забравяйте, че лекарствата винаги са последна мярка. В повечето случаи здравословният начин на живот и вниманието към тялото ви са достатъчни за поддържане на хормоналното здраве.

Грижата за хормоналния баланс не е еднократно събитие, а ежедневна работа и начин на живот. Хранете се разнообразно и балансирано, спортувайте за удоволствие, спете достатъчно и намерете време за релакс и радост. Бъдете внимателни към сигналите на тялото си и не пропускайте посещенията при лекар. И ако нещо ви притеснява, не се колебайте да поискате помощ.

Помнете, вие сте уникални и вашето здраве е безценно. Дори малки стъпки и промени могат да направят голяма разлика във вашето благосъстояние и качество на живот за години напред.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес