Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите фурната си бързо и ефективно?

30 юли 2024, 14:34 часа

Колко от нас са виновни, че са поставили почистването на фурната на дъното на списъка със задачи? Според проучване почистването на фурната е най-мразеното задължение. Но проблемът е, че колкото по-дълго го оставяте, толкова по-трудна става задачата за справяне.

Добрата новина е, че има някои хитри начини да го направите по-лесно. Следвайте нашето удобно ръководство, за да улесните процеса.

Какви навици за почистване ще ви направят гуру за бързо почистване?

Рафтовете

Накиснете рафтовете на фурната за един час в мивка, пълна с гореща вода, в която сте разтворили 250 г сода на кристали. Изтъркайте запечената храна със смачкано топче кухненско фолио, изплакнете и оставете да изсъхне.

Освен това трябва да можете да миете рафтовете на фурната в съдомиялна машина, ако са подходящи (първо проверете ръководството, за да потвърдите). Или можете да ги накиснете в голяма пластмасова кутия за съхранение в разтвор от биологичен перилен препарат и топла вода. Използвайте мек абразивен почистващ препарат, за да почистите всяка упорита храна и мазнини.

Вътре във фурната

Ако са необходими по-драстични действия, използвайте специализиран почистващ препарат за фурни. Следвайте инструкциите и не забравяйте, че препарат за почистване на фурни не може да се използва върху фурни от неръждаема стомана или AGA. Ако се съмнявате, първо проверете съветите за почистване от производителя на вашата фурна. Винаги носете гумени ръкавици и се уверете, че стаята е добре проветрена.

Имайте предвид, че някои препарати за почистване на фурна няма да са подходящи за използване върху стъклената врата, така че винаги първо проверявайте. Ако случаят е такъв, следвайте инструкциите по-долу.

Вратата

Отстранете всички сготвени храни с пластмасова шпатула или керамична стъргалка, след което използвайте гел или спрей за почистване на фурни.

Можете също така да се справите със светли остатъци по вратата, като нанесете паста от сода бикарбонат и вода върху стъклото. Оставете за 15-20 минути или цяла нощ за по-трудно нанасяне, след което изтъркайте с влажна микрофибърна кърпа. Тази техника ще изисква малко грес за лактите, ако имате работа с изгорени остатъци.

Добра идея е да поставите стара кърпа под вратата на фурната, преди да я почистите, за да улавя капките.

Как да поддържате фурната си чиста

След като накарате фурната си да искря, е още една трудност да я поддържате такава! Следвайте тези хакове, за да го поддържате по-чист за по-дълго.

4 златни японски техники за почистване и подреждане на дома

Използвайте подложки за фурна

Използвайте подложка за фурна, ако имате открити нагревателни елементи в основата. Ако това не е така, тава за печене, разположена на най-долния рафт, също може да осигури известна защита. Целта тук е да се спре разливите и пръските, които се натрупват и изгарят на дъното на фурната. Просто се уверете, че следите какво използвате и го мийте и сменяйте толкова често, колкото е необходимо.

Не покривайте пода на вашата фурна с алуминиево фолио, за да го защитите. Използвано по този начин, алуминиевото фолио може да повлияе на работата на вашата фурна и да се разтопи на пода, повреждайки уреда.

Купете торби за печене

Използвайте торбички за печене за месо, риба или дори зеленчуци, за да сте сигурни, че няма да има разливи или пръски по време на готвене.

Почистете веднага след употреба

Веднага след като приключите с използването на фурната, поставете вътре термоустойчива купа с вода и я загрейте на висока температура за 20 минути. Това ще помогне за разхлабването на мръсотията и мазнините. Когато е достатъчно хладно, избършете вътрешните повърхности, за да премахнете мръсотията.

Опитайте се да си изградите навика да избърсвате незабавните разливи след всяка употреба, след като фурната е достатъчно охладена. Ако можете да ги следите, дълбокото почистване на фурната ще стане много по-лесно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес