Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отслабнем, ако имаме проблеми с щитовидната жлеза?

15 февруари 2024, 16:56 часа
Реклама

Хипертиреоидизмът е състояние, което се развива от свръхактивна щитовидна жлеза и може да играе роля в наддаването на тегло. Можете да промените моделите на хранене или да опитате лекарства и упражнения, за да помогнете за загуба на тегло.

Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в метаболизма и вашият метаболизъм влияе върху теглото ви. Наддаването на тегло обикновено се свързва с недостатъчна функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм.

Как хипертиреоидизмът влияе на теглото ви

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната ви жлеза е свръхактивна и произвежда твърде много тиреоиден хормон. Този излишък от хормони на щитовидната жлеза ускорява метаболизма ви, което обикновено води до загуба на тегло въпреки повишения апетит. Метаболизмът се отнася до химичните процеси, които се случват в тялото ви, за да превърнат храната и напитките в енергия.

Симптомите на хипертиреоидизъм включват:

  • загуба на тегло с повишен апетит
  • ускорен или неправилен сърдечен ритъм
  • нервност
  • раздразнителност
  • треперене
  • мускулна слабост
  • изпотяване
  • непоносимост към топлина
  • чести движения на червата
  • увеличена щитовидна жлеза (гуша)

Наддаването на тегло или затрудненото отслабване обикновено се свързва с недостатъчна функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Научете повече за заболяванията, свързани с щитовидната жлеза тук.

Не само косопад: Лекар разкри как косата издава болна щитовидна жлеза

Най-доброто лекарство за щитовидна жлеза за отслабване

Лекарствата за щитовидна жлеза не са предназначени да се справят директно с наддаването или загубата на тегло. Лекарствата, които лекуват свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза, трябва да регулират метаболизма на тялото ви, за да избегнат сериозни усложнения като нередовен сърдечен ритъм.

Обичайните лечения за хипертиреоидизъм включват:

  • бета-блокери за намаляване на симптомите на хипертиреоидизъм
  • антитироидни лекарства като метимазол за намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза
  • терапии с радиойод, които отърват от щитовидната жлеза
  • операция за отстраняване на щитовидната жлеза

Предотвратяване на наддаване на тегло при хипертиреоидизъм

Нелекуваният хипертиреоидизъм може да доведе до сериозни усложнения - особено сърдечни проблеми. Лечението на хипертиреоидизъм обаче често води до наддаване на тегло.

В проучване от 2018 г., шестима участници, които са били подложени на лечение за хипертиреоидизъм с лекарството метимазол, са имали наддаване на тегло през първите 2 месеца след лечението. След това това наддаване на тегло достига плато до шестия месец от лечението.

Допълнително наддаване на тегло може да е резултат от обичайното преяждане от периода на хипертиреоидизъм, след като метаболизмът ви се стабилизира. Или може да е резултат от ново хипотироидно състояние, ако щитовидната ви жлеза е елиминирана или премахната напълно.

Упражнения, които могат да помогнат при хипертиреоидизъм и загуба на тегло

Редовните упражнения са важна част от здравето, независимо от състоянието на щитовидната ви жлеза. Ефектите от упражненията върху здравето на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулите и управлението на теглото са добре известни. Но изследванията показват, че физическата активност също може да помогне за облекчаване на възпалението в тялото.

5 симптома, които издават, че имате проблем с щитовидната жлеза

Противовъзпалителният ефект на упражненията е особено полезен при заболяване на щитовидната жлеза, тъй като хипертиреоидните и хипотиреоидните състояния често са свързани с автоимунно заболяване.

Ако изпитвате някакви сърдечни нередности или други тежки усложнения в резултат на вашия хипертиреоидизъм, говорете с вашия здравен екип за най-добрите упражнения за постигане на вашите здравни цели.

Кои са най-добрите храни за ядене при хипертиреоидизъм

Добре балансираната диета поддържа умерено тегло, независимо от функцията на щитовидната жлеза. Хранителните вещества, които могат да помогнат за поддържане на вашето здраве при свръхактивна щитовидна жлеза, включват:

  • калций
  • витамин D
  • цинк
  • желязо
  • селен

Много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни мазнини съдържат витамини и минерали.

Научете повече за хипертироидната диета.

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоиден хормон. Това свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза ускорява метаболизма ви и обикновено води до наддаване на тегло въпреки увеличения прием на храна.

Лечението на хипертиреоидизъм е от решаващо значение за избягване на сериозни усложнения като неправилен сърдечен ритъм, но лечението обикновено води до наддаване на тегло. Говорете с вашия здравен екип за най-добрия начин да управлявате състоянието на щитовидната си жлеза, за да поддържате тегло, което е здравословно за вас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес