Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте повече банани и ще намалите риска от това заболяване

05 октомври 2023, 16:52 часа

Ново изследване повишава възможността лекарите един ден да могат да помогнат на пациентите да избегнат някои сърдечни заболявания, като анализират нивата на калий в тях.

Сковаността на аортата, известна като „втвърдяване на артериите“, предсказва сърдечно заболяване при хората.

В своето проучване изследователите откриват повишени нива на скованост на аортата при мишки, хранени с диета с намалено съдържание на калий, в сравнение с мишки, хранени с нормални количества калий.

Допълнителни експерименти установиха, че намаленият калий изглежда насърчава експресията на определени генни маркери

Те, от своя страна, насърчават калцификацията на васкуларните гладкомускулни клетки, като ги трансформират в клетки, подобни на кости.

Кой продукт е с най-високо съдържание на калий?

Изследователите заключават, че поне в модела на мишка намаленият диетичен калий всъщност насърчава повишена аортна скованост.

Обратно, богатата на калий диета изглежда намалява съдовата калцификация и сковаността на аортата.

Констатациите имат важен потенциал за транслация, тъй като демонстрират ползата от адекватна калиева добавка за предотвратяване на съдова калцификация при предразположени към атеросклероза мишки и неблагоприятния ефект от ниския прием на калий.

Защо се нуждаем от калий

Калият е диетичен минерал, необходим за много телесни функции. Той играе важна роля в поддържането на ниско кръвно налягане, работейки в противовес на натрия.

Калият е необходим и за нормалния мускулен растеж и за нервната система и мозъчната функция. В допълнение към намаляването на кръвното налягане, калият изглежда действа, като предпазва кръвоносните съдове от увреждане и прекомерно удебеляване.

Това проучване е доказателство за един от компонентите на богата на зеленчуци диета със здравословно масло като средиземноморската диета. Това показва един аспект защо многократно се доказва, че има полза за сърдечно-съдовата система. И ние трябва да накараме хората да се придържат повече към диети като тази; да ям повече плодове и зеленчуци.

Без „магически куршуми“

Някои лекари обаче се тревожат за онези, които се присъединяват към теорията за „магическия куршум“.

 Знаете ли, съдовите и сърдечните проблеми са по-сложни от това. Има голямо разнообразие от неща, които допринасят или за здравето, или за болестта, и премахването на един конкретен компонент няма да промени хода на болестта.

Когато става дума за калий, някак се тревожа за хората, които се опитват да приемат твърде много. Знаете ли, има много хора, които се разхождат наоколо, особено хора на средна възраст, които може да имат леки проблеми с бъбреците, които дори не се регистрират при лабораторен тест, и може да не се справят достатъчно с калия, а вие със сигурност не искам да вземам твърде много.

 При липса на бъбречно заболяване повечето хора са в състояние да се справят с доста големи дози калий чрез пикочната система и да го отделят в много добра степен.

Истинското безпокойство са хората с бъбречно заболяване, в който случай високите нива на калий в кръвта са много по-чести.

И високите нива на калий в кръвта, които обикновено са безсимптомни, всъщност могат да бъдат много опасни от гледна точка на сърцето. Не толкова от гледна точка на съдово заболяване, а от гледна точка на аритмия при провокиране на много опасни и потенциално смъртоносни аритмии.

Колко е твърде много

Въпреки че има известен дебат относно оптималното количество диетичен калий, повечето власти препоръчват дневен прием от поне 4700 милиграма.

В днешно време ние всъщност се тревожим, ако нивото на калий стане твърде високо, защото всички лекарства, които обикновено се използват, имат тенденция да повишават калия.

Ето какви са симптомите на дефицит на калий и колко са сериозни

Добавки срещу здравословни храни

Има малък дебат относно ролята на добавките срещу яденето на здравословни храни като начин да изпълните ежедневните си нужди от калий.

Изглежда, че минералите, витамините и хранителните вещества в хапчетата и добавките не изглеждат толкова ценни, колкото когато са в естествено състояние.

Ако се храните страхотно, нямате нужда от добавки.

С изключение на здравословната диета, добавките могат да служат като разумен алтернативен източник на калий.

Някои храни, богати на калий

Някои от тях, заедно със съдържанието на калий, са както следва:

  • Сладки картофи: 694 милиграма
  • Пресни домати: 664 мг на 1/4 чаша
  • Прясно цвекло: 644 мг на 1/2 чаша
  • Бял боб: 600 мг на 1/2 чаша

Също така високо в списъка с богати на калий храни са:

  • Кисело мляко
  • Миди
  • Сини сливи
  • Моркови
  • Месести риби
  • Меласа
  • Соя
  • Банани
  • Мляко

Ако следвате поговорката, нали знаете, диетата ви трябва да е с цветовете на дъгата, където имате всякакви плодове и зеленчуци, почти ще имате всички хранителни вещества, от които се нуждаете, ако следвайте тези здравословни насоки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес