Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които причиняват акне

10 януари 2024, 11:00 часа
Реклама

В градския живот с неговия нередовен дневен режим, липса на сън и чести стресове, определянето на конкретната причина за кожни проблеми може да бъде много трудно. Сред „заподозрените“ са както лошата екология, така и небалансираната диета. Диетолозите обаче знаят едно нещо със сигурност: ако имате чести и тежки обриви, някои храни може да са включени.

Рафинирани зърна и захар

Многобройни проучвания показват, че хората, чиято диета е богата на рафинирани въглехидрати, са по-склонни да получат редовни пъпки, зачервявания и дори акне.

Рафинираните въглехидрати бързо повишават нивата на кръвната захар и предизвикват отделянето на инсулин. Последният от своя страна активира андрогените – хормони, които провокират кожните клетки да отделят повече себум. В резултат на това рискът от замърсяване на порите се увеличава и обривите се превръщат в истинско мъчение. Ето списък с храни, чиято консумация трябва да бъде умерена и балансирана:

  • Хляб, крекери, зърнени храни, десерти от бяло брашно
  • Паста от бяло брашно
  • Бял ориз и оризови спагети
  • Газирани напитки, подсладени напитки
  • Подсладители (тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве)
  • Млечни продукти

Кои храни да избягваме при акне?

Експертите подчертават, че любителите на млечни продукти са податливи на кожни проблеми четири пъти по-често от тези, които предпочитат зеленчуци или месо. Въпросът за причината за това негативно въздействие остава открит за дебат, но учените имат няколко предположения по този въпрос.

Млечните продукти повишават нивата на инсулин, което се отразява негативно на състоянието на кожата. Кравето мляко също съдържа аминокиселини, които принуждават черния дроб да произвежда повече протеини, които играят основна роля в развитието на възпалителни процеси.

Бързо хранене

Продуктите за бързо хранене - хамбургери, пържени картофи и други не най-здравословни атрибути на съвременната градска храна - са особено богати на калории, мазнини и рафинирани въглехидрати, опасностите от които обсъдихме по-рано. Експертите в областта на храненето смятат, че такова хранене нарушава функционирането на хормоналната система, което неминуемо се отразява на красотата на кожата, тъй като тя, като огледало, отразява всички неуспехи и неточности във функционирането на тялото. Заслужава обаче да се отбележи, че няма точни доказателства за опасностите от бързото хранене за кожата и нейната роля в развитието на акне. Но реалната статистика все повече сочи това.

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

Суроватъчен белтък

Суроватъчният протеин е обичайна хранителна добавка. Той е богат източник на левцин и глутамин, аминокиселини, които карат клетките да се делят по-бързо, което също може да доведе до обриви и да увеличи риска от акне. Много спортисти, които консумират суроватъчен протеин като добавка за изграждане на мускули, изпитват кожни проблеми и изследванията показват пряка връзка между тежестта на обривите и броя на дните на консумация на суроватъчен протеин.

Шоколад

От 20-те години на миналия век шоколадът се смята за основен враг на красивата, чиста кожа, но това твърдение не е придобило достатъчно научни аргументи, за да се счита за сто процента вярно. Някои експерименти обаче показват, че консумацията на шоколад повишава реакцията на организма към бактериите, които причиняват възпалителни процеси в кожата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес