Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрите приложения на яйцата в домакинството

02 ноември 2021, 08:45 часа
Реклама

Яйцата са основен хранителен продукт във всяко едно домакинство. Те са основно протеини и имат антибактериални свойства. Поради тази причина те са особено полезни в домакинството и в следващите редове ще посочим някои начини, по които можете да ги приложите в ежедневието си.

Почистване на кожа

Гъстата и лепкава консистенция може да ви помогне за почистване на кожените изделия или дрехи. Сложете белтък върху кърпа и разтрийте по кожата. След само няколко движения ще видите как тя подобрява външния си вид и добива нов блясък и защитен слой.

Подобрява компост

Ако сте запалени градинари и искате сами да си приготвите компоста, то яйцата ще са ви от голяма полза. Те са богати на хранителни вещества и така ще обогатят и самата почва. Съдържанието на калций в компоста ще направи растенията по-здрави и силни. 

Почистване на сребро и мед

Ако искате да почистите среброто или медта, то сварете яйцата до твърдо. След това ги обелете и черупките ги смачкайте, като ги сложите в пликче. Същото го направете и със самите яйца.

След това прибавете медните си неща и затворете пликчето плътно. Важно е това да стане, когато яйцата са топли. Нека постоят така 1 час. След това мръсотията и окисляването падат много по-лесно от медните предмети или бижутата ви. 

Яйцето замества и лепенката

Ако сте се порязали и нямате лепенка под ръка, то можете да използвате ципата на яйцето, за да спрете кървенето. Залепете ципата на свареното яйце върху раната си. Тя не само ще прилепне плътно и ще спре кървенето, но има и противовъзпалително действие. Така и оздравителния процес ще стане по-бърз.

Украшения

От яйцата можете да направите чудесни украшения, които можете да не използвате само по Великден, ами и целогодишно. 

Отблъсват вредителите

Натрошете черупките и ги оставете покрай входовете или ръбовете на апартамента си. Можете да ги поставите и в градината си. Те ще отблъснат различни пълзящи животинки, като просто ги подразнят. Така те ще избягат от градината и трасето, което са си избрали, защото ще се наранят.

Поливане на растенията

След варенето на яйцата, не изхвърляйте водата от нея. Тя е чудесна за градинските ви растения. Оставете я да изстине и след това полейте. Самата вода е богата на много хранителни вещества и е чудесна, не само за градинските ви растения, но и за тези, които са в саксия. Ще видите, че те цъфтят повече и са по-здрави от всякога. Този метод можете да го приложите по всяко време на годината, дори и в зимния период, ако цветята са на стайна температура.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес