Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво НАИСТИНА прави стресът с кожата ви

20 юли 2024, 15:00 часа

Стресът може да причини хронични възпалителни кожни проблеми, които да вилнеят.

Това е често срещано преживяване: чувствате се стресирани от работа, семейни проблеми, взаимоотношения или нещо друго. След това, за да добавите обида към нараняване, се появява гигантска пъпка.

Всеки, който е бил там знае, че връзката между кожата и стреса е неоспорима. Но какво точно се случва с кожата – най-големият орган на тялото – когато се чувстваме по този начин?

Стресът повишава нивата на кортизола

Стресът може да има дълбок ефект върху тялото, включително нашата кожа. Това води до освобождаване на хормони като кортизол, което води до каскада, водеща до повишено възпаление на кожата.

Широко известен като „хормона на стреса“ на тялото, кортизолът унищожава кожната бариера – частта от кожата ви, която задържа добрите неща като вода и предпазва лошите неща като дразнители и алергени – така че да не може да функционира добре.

Хормоналните промени като повишения кортизол могат да влошат съществуващи кожни състояния като акне, екзема, псориазис или розацея чрез увеличаване на производството на мазнини и възпаление.

Ако някога сте изпитвали „акне от стрес“, знаете връзката между външния вид на кожата и вътрешното чувство на натиск или безпокойство. Това е особено често срещано сред тези, които вече са склонни към обриви, тъй като хормоните на стреса водят до свръхпроизводство на мазна субстанция, известна като себум.

По-специално повишеният кортизол се свързва с образуването на пъпки и акне, тъй като стероиди като кортизола стимулират производството на себум. Също така отслабва микробиома на кожата ви, позволявайки на бактериите, причиняващи акне, да растат. Кортизолът също води до запушване на порите, известно още като образуване на комедони.

Оста мозък-кожа може да постави началото на порочен кръг.

Осът мозък-кожа е двупосочен път, който може да обясни как стресът може да се прояви върху кожата. Важно е да се отбележи, че това е двупосочна улица. Психологическият стрес може да има ефект върху кожата, но кожата също може да бъде изложена на стресови фактори от външния свят и да предизвика обратна връзка към мозъка, която след това може да влоши психологическия стрес.

Това може да започне порочен цикъл от стрес от двата края на оста мозък-кожа, което в крайна сметка може да влоши негативните ефекти върху кожата. Хроничният стрес има тенденция да има сериозни, дългосрочни ефекти, въпреки че малки дози остър стрес също могат да доведат до проблеми.

Стресът може да причини активирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA), която е важен медиатор на стресовата реакция на тялото. Това може да причини освобождаване надолу по веригата на кортизол, основният хормон на стреса, от надбъбречните жлези. Освен това се освобождават и катехоламини като епинефрин, който е част от реакцията на тялото „бий се или бягай. Те могат да стимулират освобождаването на провъзпалителни цитокини, които са сигнални протеини, които са отговорни за комуникацията между клетката, което води до възпаление надолу по веригата.

Този път може да стартира активирането на мастоцитите, например, и те могат да причинят сърбяща кожа. Сухотата и зачервяването са други потенциални ефекти. Стресът може да ускори стареенето на кожата.

Какво увеличава риска от инфаркт при висок стрес?

Стресът може да повлияе отрицателно на стареенето на кожата. Хормоните на стреса могат да доведат до разграждане на колагена и еластина в кожата, което води до преждевременни фини линии и бръчки. Като дерматолог също често виждам загуба на коса поради стрес.

Наистина, продължителните периоди на високи нива на кортизол могат да ускорят признаците на стареене като загуба на еластичност на кожата и появата на нови бръчки.

Има и други последици за здравето. Стресът може да забави заздравяването на рани поради повишената циркулация на кортизола.

Мощни природни лекове срещу стрес, умора и тревожност

Изследователите са установили, че често отнема повече време за заздравяване на наранявания или хирургични рани при пациенти, които са подложени на стрес, в сравнение с тези, които имат по-ниски нива на стрес.

Стресът като цяло прави кожата по-чувствителна и податлива на инфекции. Не е необичайно остър стрес да реактивира вируса, който причинява херпес зостер. А хроничните възпалителни кожни заболявания е по-вероятно да излязат извън контрол.

Някои хора могат да получат различни обриви като екзема, копривна треска и псориазис.

Като дерматолог често виждам кожни заболявания като розацея, себореен дерматит, екзема, псориазис и алопеция ареата, които се влошават със стрес, главно поради увеличаване на възпалението“.

Можете да помогнете на кожата си да преодолее стреса.

Има стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с последиците от стреса върху кожата си.

Често казвам на пациентите, че ако са стресирани и кожата им страда от последствията, опитайте се да опростите рутинната си грижа за кожата, вместо да използвате повече продукти. Често повече продукти само дразнят повече увредената кожна бариера. Съсредоточете се върху нежното почистване, хидратиране и възстановяване на кожната бариера, за да минимизирате възпалението и да поддържате здравето на кожата.

Вярвате или не, управлението на стреса е ключова част от вашата рутинна грижа за кожата. Любимите ми методи за облекчаване на стреса включват медитация, йога и дихателни техники, които могат да допринесат за намаляване на стреса и в крайна сметка да помогнат на кожата ви.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес