Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказани и ефективни начини да се отървете от хълцането

15 април 2022, 19:30 часа

В медицинска гледна точка, за да се отървете от хълцането, е необходимо да спрете периодичните спазми на диафрагмата. Но как да направите това?

Безобидно, но досадно

Хълцането може да се случи по всяко време. Неправилно поемане въздух и дишането ни, прекъсвано от кратки спазми, издава странни звуци, идващи от дълбините на тялото ни.

Такъв срам може да се случи по време на важен бизнес разговор и в кафене, и в театър. Пристъпът на хълцане пречи на дишането, воденето на разговор, храненето. И колкото и да е странно, предизвиква смях у околните. Справянето с него може да се окаже доста трудно. Ако пристъпът не бъде спрян навреме, то може да продължи до 2 дни!

9 важни неща, които трябва да знаете, ако бебето хълца

Откъде идва хълцането

Чували ли сте израза: поел си дълбоко въздух? Така че това е една от причините за това. Факт е, че имаме така наречения блуждаещ нерв. Един от дванадесетте черепно-мозъчни нерва, които координират работата на тялото без участието на съзнанието. При излизане от черепа, той минава през задната част на фаринкса в гръдната кухина, след което продължава през много тесен отвор на диафрагмата и заедно с хранопровода отива в коремната кухина.

Хранене в движение, поглъщане на храна, бързане, преяждане или просто седене в неудобна поза, уплаха, злоупотреба с алкохол - всичко това може да действа като дразнител на блуждаещия нерв. В крайна сметка хълцането е спазми на диафрагмата.

Изпитани във времето трикове:

  • Опитайте се да се отпуснете, да се успокоите и да дишате равномерно. За да спрете спазмите на диафрагмата.
  • Още един трик от нашите баби и прабаби: вземете червен конец или шал и го завържете около главата си. Това е особено ефективно за деца.
  • Говорете. Докато вие или вашето дете усърдно повтаряте думите, спазмите ще се успокоят и ще преминат. Това е тайната. Говорете високо, декламирайки или на себе си. Последният вариант е подходящ, ако хълцането ви хване на обществено място.
  • Прилагайте различни техники, насочени към промяна на честотата и дълбочината на дишането. Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за няколко секунди. И издишайте нежно. Не спирайте да дишате за дълго време, в противен случай ще почувствате замайване. На децата може да се предложи да надуят бузите си като хамстер. Това ще ги забавлява и разсейва.
  • Друг лек от нашето детство: пийте вода на малки глътки, задържайки дъха си. Бабите съветваха да се пие вода по 4 глътки от всяка страна на чашата. Не е ясно защо, но това определено проработи.
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес