Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолози разкриват как и кога децата да започнат да използват грижа за кожата

20 юли 2024, 14:50 часа

И все пак, ако търсим сребърна подплата тук, може би не е най-лошото нещо, че децата все повече се интересуват от грижата за кожата си. Ако можете да насочите този ентусиазъм и да ги насочите в правилната посока, може да има невероятни дългосрочни и краткосрочни ползи. Но е от първостепенно значение да разберете разликата между полезни (SPF) и вредни (витамин С) продукти за млада кожа.

Какво е по-добро за кожата - крем, гел или мехлем?

В известен смисъл SPF е подходяща за всяка възраст грижа за кожата против стареене. Ежедневното използване на SPF е най-важната част от грижата за кожата, особено в младостта, за предотвратяване на всякакви увреждания по-късно, включително прекомерни бръчки, възрастови петна и намалена еластичност на кожата..

Овлажнител и балсам за устни също могат да се използват от ранна възраст, ако е необходимо.

Овлажнителите могат да се използват на всички възрасти, за да поддържат хидратацията на кожата и да предотвратят сухота. Започването с нежни формули без аромати е от съществено значение за бебетата и малките деца. Не всички деца се нуждаят от овлажнител, но тези със суха или чувствителна кожа ще се възползват от такъв.

Децата с атопичен дерматит, склонност към астма или просто суха кожа трябва винаги да нанасят овлажнители след къпане.

Ако търсите добро място да започнете, насочете се към керамидите и хиалуроновата киселина. Овлажнители като хиалуронова киселина могат да бъдат въведени в юношеска възраст, за да осигурят хидратация и мекота на кожата. Въпреки че понякога хиалуроновата киселина може да причини сухота при някои хора, така че не е необходимо да се използва до зряла възраст. Освен това, оклузивите, като вазелин, създават бариера върху повърхността на кожата, за да предотвратят загубата на влага и могат да се използват на всяка възраст.

Безопасно е за всички деца да използват овлажнител. Просто се уверете, че съставките са нежни, хидратиращи и не разголват. По време на предтийнейджърска възраст насърчавам всеки да започне да включва овлажнител в своята рутина, поне веднъж на ден, но в идеалния случай сутрин и вечер.

Подобно на нежен овлажнител, балсамът за устни може да не е необходим за много деца, но може безопасно да се използва на всяка възраст, ако детето ви изпитва сухота на устните, което често не се проявява до пубертета. Просто се уверете, че избирате продукти без вредни добавки или алергени“, като аромати.

Когато настъпи пубертетът, младежите и тийнейджърите може да започнат основна „рутина“ за грижа за кожата с нежен почистващ препарат.

Когато почиствате мръсното лице на малко дете, „бял ​​сапун Dove е подходящ. Въпреки това, когато достигнат пубертета (обикновено на възраст от 10 до 13 години), може да е време да се въведе нежен почистващ препарат. Ако някой използва почистващи препарати твърде рано, те могат да съблекат/нарушат естествената бариера на кожата и да причинят раздразнение. Почистващите средства трябва да бъдат въведени около пубертета, за да се управлява увеличеното производство на мазнини и да се поддържа хигиена на кожата.

След като детето ви почисти, то може да нанесе овлажняващ крем, а през деня SPF.

В началото е важно да „поддържате почистващия препарат прост и нежен“, добави Енгелман. Все още не препоръчвам включването на никакви активи.

Продукти за борба с акнето могат да бъдат включени при необходимост, като се започне от пубертета.

Ако детето ви има акне, което често започва в пубертета, може да е подходящо да включите активни съставки за борба с акнето, въпреки че е разумно първо да се консултирате с вашия дерматолог.

Хормоналните промени често водят до мазна кожа или акне. На този етап добавянето на … леки лечения за акне като салицилова киселина може да бъде подходящо.

Въпреки това е важно да следите за нежелани ефекти. Например, бензоил пероксид може да раздразни сухата или чувствителна кожа. Има много различни видове локални средства и лекарства за акне и те идват с няколко странични ефекти. Някои хора изпитват сухота, дразнене или зачервяване от локални продукти, докато пероралните лекарства идват със собствен набор от странични ефекти, които могат да включват гадене и чувствителност към слънцето. Ето защо е важно да наблюдавате внимателно реакцията на детето си и да се консултирате с дерматолог, ако забележите нещо тревожно.

Всичко, което всъщност трябва да знаете за носенето на слънцезащитни продукти

За деца, които са влезли в пубертета, може да помислите за определени тонери и ексфолианти. Тонерите могат да се използват за балансиране на рН на кожата и премахване на остатъчните замърсявания след почистване и могат също да се използват за ексфолиация за лечение или предотвратяване на акне. Но ако бъдат въведени твърде рано, те могат да доведат до сухота или дразнене.

Важно е да не прекалявате. За много тийнейджъри простото е най-доброто за тяхната рутинна грижа за кожата. Освен това, когато добавяте по-силни активни съставки към рутинна грижа за кожата, защитата от слънцето остава от съществено значение.

Ретиноидите могат да помогнат в борбата с обриви, но не трябва да се използват за цели против стареене до зряла възраст.

Преди хората да използват ретинол за борба с бръчките, ретиноидите са били използвани като лекарство срещу акне, наречено третиноин (под марката Retin-A). И въпреки че третиноинът може да бъде безопасен за тийнейджъри под ръководството на дерматолог, продуктите, предназначени за цели против стареене - гледам те, пиян слон - трябва да се избягват до зряла възраст.

Често дерматолозите предписват третиноин за тийнейджъри, които изпитват хронични обриви. Третиноинът може да бъде чудесен за нежно ексфолиране на кожата, отпушване на порите и намаляване на възпалителни обриви. Това трябва да бъде включено във вашата рутина бавно и винаги препоръчано от дерматолог“.

От друга страна, „съставки против стареене като витамин С и ретиноиди е най-добре да се въвеждат в зряла възраст, когато признаците на стареене започват да стават по-забележими. Използвани твърде рано, те могат да доведат до дразнене или чувствителност.“ И те ще ви направят по-податливи на увреждане от слънцето, така че бъдете в крак със SPF.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес