Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолози: Продукти за грижа за кожата против стареене, които трябва да имате в рутината си

29 юли 2024, 09:50 часа

С напредване на възрастта е обичайно да започнете да забелязвате разлики в кожата си – от фини линии и бръчки до изтъняване и сухота. Естественият процес на стареене кара кожата да губи колаген и еластичност, докато фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, излагане на слънце и безсъние, също могат да окажат влияние.

За да защитите кожата си, когато остареете, може да ви помогне да развиете рутинна грижа за кожата против стареене. Трима дерматолози говориха с Health за продуктите за грижа за кожата, които можете да включите в ежедневието си, за да запазите кожата си пухкава и стегната за по-дълго време.

Слънцезащитен крем

Първата стъпка в борбата с видимите признаци на стареене е използването на слънцезащитни продукти – дори ако не сте се отправили към плажа за деня. Слънцезащитният крем предпазва кожата ви от вредното въздействие на ултравиолетовата (UV) светлина от слънчевите лъчи. Този мощен защитен слой намалява риска от слънчево изгаряне и дори някои видове рак.

Изследванията показват, че прилагането на слънцезащитни продукти на последователна основа може да помогне за предотвратяване на:

  • Рак на кожата
  • Мелазма (тъмни петна)
  • Слънчево изгаряне
  • „старчески петна“
  • Кожена кожа
  • Бръчки

Увреждането от слънцето е една от най-големите причини за преждевременно стареене. UV радиацията разгражда колагена и еластина, което води до бръчки, лунички и други пигментации.

Ретиноиди

Когато става въпрос за подкрепени с доказателства продукти за грижа за кожата против стареене, малцина могат да съперничат на ретиноидите. Ретиноидите са производни на витамин А, намиращи се в много продукти за грижа за кожата, отпускани с рецепта и без рецепта, като кремове за локално приложение, овлажнители и серуми.

Как да се грижим за кожата над 50 след плаж в 3 стъпки?

Често срещани примери за ретиноиди включват адапален, третиноин и ретинол. Някои се използват по-често за лечение на акне, докато други – като ретинол, който е просто по-слаба форма или ретиноид – често се използват за подобряване на тена и текстурата на кожата.

Съставки, които да търсите в ретиноидите

Има много продукти за грижа за кожата, които съдържат производни на витамин А, от нощни кремове и околоочни кремове до серуми и др. Тези съставки обаче могат да се показват под много различни имена. „Производните на витамин А могат да бъдат обозначени като витамин А, ретинол, ретинил ацетат, ретинил палмитат и ретиналдехид.

Въпреки че ретиноидите могат да променят играта против стареене, има някои потенциални странични ефекти, които трябва да знаете. През първите няколко седмици от употребата на ретиноид, някои хора изпитват страничен ефект, наречен „ретинолово изгаряне“, което включва парене, сърбеж, лющене и зачервяване.

Витамин С

Друга съставка, която се появява в голямо разнообразие от продукти за грижа за кожата против стареене, е витамин С. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага предотвратява ефектите от увреждащите свободни радикали от ултравиолетовата светлина и замърсяването на въздуха.

Свободните радикали се генерират от нормални биохимични реакции в тялото и също се произвеждат в отговор на фактори на околната среда като излагане на слънце. Тези свободни радикали разграждат клетките с течение на времето, което може да доведе до преждевременно стареене. Антиоксидантите помагат за „обезоръжаване“ на тези свободни радикали, като ги неутрализират, преди да причинят увреждане на вашето ДНК.

Витамин С играе важна роля за намаляване на оксидативния стрес. Оксидативният стрес включва дисбаланс между броя на свободните радикали и антиоксидантите в тялото ви. Този стрес се проявява върху кожата ви под формата на възпаление, по-бавно заздравяване на рани, преждевременни бръчки и др.6

В допълнение към борбата с ефектите на оксидативния стрес, витамин С изсветлява кожата и помага при пигментни проблеми, като е инхибитор на тирозиназата. Това означава, че може да предотврати или намали появата на тъмни петна, които се появяват с напредване на възрастта.

Хиалуронова киселина

С напредване на възрастта кожата ни естествено започва да задържа по-малко влага. Поддържането на кожата хидратирана е от ключово значение за изглаждането на бръчките и поддържането на кожата възможно най-млада. Ето къде идва хиалуроновата киселина.

Хиалуроновата киселина е високоефективна хидратираща съставка, която често се среща в овлажнители и кремове, както за тяло, така и за лице.

Хиалуроновата киселина е естествено срещащо се вещество в кожата, което може да задържи до 1000 пъти теглото си във вода. Това е от ключово значение за поддържане на еластичността, която помага за предотвратяване на фини линии.

С напредване на възрастта естествените ни нива на хиалуронова киселина намаляват, което води до по-суха и по-малко плътна кожа. Чрез локално прилагане на хиалуронова киселина, тя помага за привличането и задържането на влагата в кожата, осигурявайки хидратация и придавайки изпъкнал ефект, което намалява появата на фини линии и бръчки.

Пептиди

Пептидите са малки вериги от аминокиселини, които изграждат ключови протеини в тялото и действат като пратеници в кожата. Намерени в храни и добавки, те сега са популярни в различни продукти против стареене.

Когато се използват в продукти за грижа за кожата, пептидите повишават нивата на колаген в кожата, които намаляват с възрастта. Това помага за подобряване на текстурата на кожата, борба с възпалението, стягане на кожата, задържане на влага, предотвратяване на увисването и повишаване на еластичността.

Когато се прилагат локално, пептидите могат да проникнат в кожата и да сигнализират за производството на повече колаген и еластин. Като повишават нивата на колаген, пептидите спомагат за подобряване на стегнатостта на кожата, намаляват появата на бръчки и насърчават по-младежки тен.

Съставки, които да търсите

Когато търсите кремове, овлажнители и серуми, които съдържат пептиди, можете да потърсите съставки като палмитоил пентапептид или медни пептиди в списъка на съставките. Той предлага да изберете продукти, които съдържат множество пептиди, тъй като те могат да се справят с различни аспекти на стареенето на кожата.

100% натурални: 3 хидратиращи летни маски от хладилника

Ниацинамид

Ниацинамидът или витамин В3 се намира естествено в много храни, като месо, риба и яйца. Той насърчава здравословния клетъчен обмен, оставяйки кожата по-ярка и по-хидратирана.

Поради своите противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни ефекти, той се използва и в продукти, които лекуват широк спектър от кожни заболявания. В допълнение към стареенето на кожата, ниацинамидът се използва за лечение на:

  • Акне
  • Екзема
  • Псориазис
  • Хиперпигментация
  • дерматит
  • Някои видове рак на кожата

Ниацинамидът засилва производството на керамиди, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожна бариера. Чрез подобряване на бариерната функция на кожата, ниацинамидът помага за задържане на влагата и укрепва защитния слой на кожата.

Кожата се променя естествено с възрастта, но има стъпки, които можете да предприемете, за да я поддържате хидратирана и защитена през годините. Дерматолозите препоръчват да включите продукти като слънцезащитен крем, ретиноиди, витамин С, хиалуронова киселина, пептиди и ниацинамид във вашата рутинна грижа за кожата против стареене.

Всеки е различен, така че всяка рутинна грижа за кожата също трябва да бъде такава. Някои от горните продукти може да не работят за вас, ако имате много чувствителна кожа, акне или други кожни заболявания.

Говорете с вашия дерматолог, за да приспособите рутина за грижа за кожата, която е съобразена с вашите уникални нужди.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес