Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолози: Наистина ли имате нужда от специален слънцезащитен крем за лицето си?

22 юли 2024, 13:48 часа

Вслушвайки се в съвета на вашия дерматолог, вие се отбивате в аптеката, за да презаредите слънцезащитни продукти, преди да се отправите за един ден на лятно забавление на слънце. Но в пътеката за грижа за слънцето забелязвате нещо. Има обичайните бутилки слънцезащитни продукти, които познавате и обичате. Но има и бутилки със слънцезащитен крем специално за вашето лице - бутилки, които са много по-малки с много по-висока цена.

Не можете ли просто да използвате слънцезащитен крем за тяло върху лицето си? Всъщност имате ли нужда от отделни слънцезащитни продукти за лицето и тялото? Или това е просто маркетингова тактика за насърчаване на потребителите да закупят допълнителен продукт?

Какво прави слънцезащитните продукти за лице различни (и по-скъпи) от слънцезащитните продукти за тяло

Повечето слънцезащитни продукти, независимо дали за лице или тяло, са формулирани с подобни профили на съставките.

Така че може да е логично, че ако даден продукт е подходящ за използване върху тялото ви, той трябва да е подходящ и за лицето ви, нали? Важно е да имате предвид, че кожата на лицето ви не е същата като кожата на тялото ви. Ето защо виждаме толкова много марки да предлагат отделни продукти за лице и тяло.

Козметичните химици помагат да осигурим мозъка зад любимите ви формули за грижа за кожата. Те работят, за да гарантират, че продуктите за грижа за кожата са не само ефективни, но и запазват ефикасността си месеци след отварянето им.

Но могат да възникнат определени предизвикателства при формулирането на продукт за лице.

Слънцезащитният крем за лице ще бъде по-скъп за формулиране, отколкото за тялото. Слънцезащитните продукти за лице не могат да бъдат твърде мазни или да оставят твърде много бял оттенък.

Освен това трябва да се вземат предвид специфичните нужди за лицето (като например създаване на формула, която не изгаря очите ви), както и предпочитанията на клиента.

Вредни ли са всъщност химическите слънцезащитни продукти

Често слънцезащитните кремове за лице са формулирани така, че да попиват и да се смесват лесно, без да са прекалено мазни. Често е да намерите силициев диоксид или нишесте от тапиока в слънцезащитните продукти за лице, защото те абсорбират масло. Понякога слънцезащитните кремове за лице също съдържат полезни за кожата и против стареене съставки.

Физическите разлики между лицето и тялото също обясняват защо слънцезащитните продукти за лице са по-скъпи и обикновено се опаковат в по-малки контейнери от тези за тяло.

Можете ли да използвате слънцезащитен крем за тяло върху лицето си в краен случай

Ако сте на плажа, току-що сте свалили любимия си слънцезащитен крем за лице и имате под ръка само слънцезащитен крем за тяло, можете ли да го използвате на лицето си?

Слънцезащитният крем за тяло винаги е по-добър, отколкото никакъв слънцезащитен крем. Ако това е всичко, което имате, използвайте го върху цялата изложена на слънце кожа, включително лицето си.

Докато слънцезащитният крем за тяло може да осигури защита, по-добре е да инвестирате в отделен слънцезащитен крем за лице, ако можете да си го позволите - особено ако имате чувствителна или склонна към акне кожа.

А какво да кажем за обратното? Добре ли е да използвате слънцезащитен крем за лице върху тялото?

Честно казано, можете да използвате слънцезащитен крем за лице върху тялото и слънцезащитен крем за тяло върху лицето. Формулировките обикновено съдържат подобни съставки и двете са ефективни при предназначението си – осигуряват защита от вредните UV лъчи на слънцето. Но с високата цена на повечето слънцезащитни продукти за лице, най-добре е да ги използвате само върху тялото, ако сте в затруднено положение.

И ако имате оцветен минерален слънцезащитен крем, най-добре се опитайте да го държите далеч от дрехите си.

Оцветените слънцезащитни продукти са чудесни за лицето. Но подобно на коректора или фон дьо тена, нюансът на слънцезащитния крем може да се разтрие върху дрехите ви, ако го нанесете твърде надолу по врата си.

Какво трябва да търсите при слънцезащитния крем за лице?

Хората често харесват химически слънцезащитни продукти, защото те се смесват по-лесно с кожата. Уговорката е, че минералните слънцезащитни кремове все още се препоръчват повече за хора с чувствителна кожа, които често получават обриви.

Химическите слънцезащитни продукти използват активни съставки като авобензон, оксибензон и октиноксат, за да абсорбират слънчевите UV лъчи и да ги превръщат в топлина. Минералните слънцезащитни продукти използват активни съставки като цинков оксид и титанов диоксид, за да предпазят кожата от ултравиолетовите лъчи, като образуват физическа бариера. Ето защо минералните слънцезащитни продукти се наричат ​​още „физически слънцезащитни продукти“.

Тъй като активните съставки на минералните слънцезащитни продукти обикновено са по-нежни към кожата, използването на минерален слънцезащитен крем вместо химически е полезно, за да се избегне ужасяващото парене, което идва от използването на слънцезащитен крем близо до очите.

Лесни трикове за премахване на слънцезащитен крем от дрехите

А за тези, които прекарват голяма част от деня си пред екрана, Кейси отбеляза, че има допълнителна полза от използването на минерални слънцезащитни продукти, особено ако са оцветени.

Оцветените слънцезащитни продукти имат железен оксид, който предпазва от синя светлина в допълнение към UV светлината. Синята светлина се излъчва от екраните на електроника, като телефони, лаптопи и таблети, и е доказано, че причинява увреждане на кожата.

Друга причина, поради която много дерматолози също са склонни да препоръчват минерални слънцезащитни продукти пред химически слънцезащитни продукти, е, че UV-блокиращите съставки в минералните слънцезащитни продукти обикновено са по-стабилни при съхранение от химическите им аналогове.

Химическите UV филтри се разграждат по-бързо от цинковия и титановия оксид. По-трудно е да се осигури точен срок на годност на химическите слънцезащитни продукти, тъй като съхранението по време на транспортиране също може да повлияе на дълготрайността на слънцезащитните продукти.

И накрая, важно е да се уверите, че всяко голо петно ​​от кожата е подходящо защитено, когато сте на слънце.

Не забравяйте да втриете слънцезащитния си крем по целия път до линията на косата и около устата, шията и ушите, за да получите пълно покритие. Виждам твърде много ракови заболявания на кожата по линията на косата на жените, защото те не поставят слънцезащитния крем достатъчно близо до косата.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес