Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако видите това в банята, махнете го веднага: Мислите, че мухълът е най-лошият - но не е

17 октомври 2024, 16:10 часа

Мухълът не е най-лошото нещо, което може да ви се случи в банята. Обърнете внимание на това, то може да причини инфекции.

Малко хора обичат да почистват банята. А именно, колкото и да се опитвате, след няколко часа изглежда сякаш изобщо не е изтъркано. Също така има неизбежната плесен, която вирее във влажна среда. Що се отнася до мухъла обаче, специалистите предупреждават, че в никакъв случай не трябва да си играете с розовия, защото той е различен от стандартнaта черен плесен.

Вижте още: Как да направим банята по-голяма, отколкото е в действителност – 9 трика

Кейси Стивънс, експерт по почистване, казва, че този вид мухъл е най-опасният, защото лесно причинява инфекции.

"Розовата плесен всъщност изобщо не е това. Това е бактерия. Натрупва се върху плочките и затова трябва да ги почиствате постоянно. Розовата плесен е бактерия, наречена Serratia Marcescens", каза Стивънс във видео, което публикува в Tik-Tok.

Професионалното обяснение е, че споменатата бактерия е болничен патоген от семейството на ентеробактериите. За първи път е открит от италианския фармацевт Бартоломео Бизио през 1819 г., когато той го определя като основната причина за „кървавото“ оцветяване на кашата от царевично брашно.

@kacie_thebigcleanco

PINK MOULD (yes, I mean MOLD if you’re American) is not actually mould at all, it’s bacteria. The build up of it on your shower can cause infections, so make sure you’re washing it away regularly.

♬ Tell Ur Girlfriend - Lay Bankz

Хората пишат в коментарите колко са били шокирани от това знание.

„Винаги съм мислил, че това е утайка от сапун, нямах представа, че тази бактерия се натрупва около канализацията“, гласи един от коментарите.

Друг сподели опита си с розовата плесен.

„Това е невероятно устойчива бактерия и е трудно да се премахне напълно. Но десет процента разтвор на белина и поддържането на душа възможно най-сух трябва да помогне“, пише той.

Лесните стъпки могат да ви помогнат да държите Serratia marcescens на разстояние:

Поддържайте банята си възможно най-суха.

Използвайте вентилатор или подходяща вентилация.

Почиствайте дома си редовно, особено кухнята и банята, за да предотвратите растежа – Почистването на останалата част от дома ви ще предотврати разпространението му, особено ако обичате да държите прозорците си отворени.

Почистете утайката от сапун във вашата вана и душ, както и по завесата на душа или вратата.

Промивайте редовно.

Премахнете килима от банята – изберете вместо това постелка, която може лесно да се почиства.

Можете да почистите с помощта на:

Домашна смес

Много лесна домашна смес, която можете да използвате за почистване на Serratia marcescens, е сода за хляб, смесена с препарат за съдове ( съотношение 4:1 работи най-добре). След като изплакнете тази смес, продължете да почиствате с оцет. Оставете това да попие и след това почистете и изплакнете.

Белина

Белина може да се използва за мухъл и Serratia marcescens. Ако изберете този начин на действие, уверете се, че имате добра вентилация и никога не смесвайте белина с оцет или амоняк, тъй като може да предизвика токсични изпарения

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес