Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако усетите някой от тези 7 симптома - страдате от дехидратация

19 декември 2023, 14:00 часа
Реклама

Дехидратацията настъпва, когато организмът ви губи повече течности, отколкото приема, и може да има значително въздействие върху цялостното ви здраве. Разпознаването на симптомите на дехидратация е от решаващо значение за навременната намеса и предотвратяването на потенциални усложнения.

Реклама

Ето седем симптома, които могат да издадат дехидратация:

Жажда

Най-очевидният и непосредствен сигнал за дехидратация е жаждата. Когато тялото ви не разполага с достатъчно течности, то предизвиква усещане за жажда, за да ви подтикне да пиете повече вода. Пренебрегването на този сигнал може да доведе до по-нататъшна дехидратация, затова е важно да се вслушвате в естествените сигнали на тялото си и да пиете вода редовно.

Тези общи лекарства могат да причинят дехидратация

Тъмножълта урина

Проследяването на цвета на урината може да даде ценна информация за състоянието на хидратацията ви. Тъмножълтата или кехлибарената урина често е показател за дехидратация. Когато сте добре хидратирани, урината обикновено е светложълта. По-тъмните цветове говорят за концентрирана урина, което е сигнал, че тялото пести вода поради недостатъчен прием.

Сухота в устата и сухота в кожата

Дехидратацията може да се прояви външно чрез сухота в устата и кожата. Недостатъчното количество течности намалява производството на слюнка, което води до усещане за сухота или лепкавост в устата. Освен това кожата може да загуби еластичността си и да изглежда суха, тъй като организмът дава приоритет на водата за основните си функции, оставяйки кожата дехидратирана.

Умора и летаргия

Недостатъчната хидратация може да доведе до намаляване на обема на кръвта и последващо намаляване на преноса на кислород до клетките. Това може да доведе до чувство на умора и летаргия. Ако се чувствате постоянно уморени въпреки достатъчната почивка, дехидратацията може да е допринасящ фактор.

Замаяност и световъртеж

Дехидратацията може да повлияе на кръвното налягане и кръвообращението, което може да доведе до замаяност или световъртеж. Когато липсват течности за поддържане на нормалния кръвоток, мозъкът може да не получава достатъчно кислород, което води до тези симптоми. Тежката дехидратация може да доведе дори до припадък.

Как да разпознаем дехидратацията?

Главоболие

Дехидратацията е често срещан причинител на главоболие. Тъй като мозъкът временно се свива поради загубата на течност, той може да се откъсне от черепа, което води до болка. Рехидратирането често може да облекчи или предотврати предизвиканото от дехидратация главоболие.

Мускулни крампи

Електролитите, като калий и натрий, играят решаваща роля за функционирането на мускулите. Дехидратацията може да наруши баланса на тези електролити, което води до мускулни крампи. Ако изпитвате необясними мускулни крампи, особено по време на физическа активност, дехидратацията може да е допринасящ фактор.

Ако сте бдителни за тези седем симптома, това може да ви помогне да идентифицирате и да се справите с дехидратацията, преди тя да е преминала в по-тежки усложнения. Редовната консумация на достатъчно количество вода, особено в горещо време или по време на физическа активност, е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес