Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако напръскате гроздето с този разтвор, ОСИТЕ ще стоя на разстояние от сладките чепки

02 септември 2022, 12:47 часа

Всеки, който се занимава с отглеждането на грозде, знае че едни от най-големите вредители за сладките чепки са осите и пчелите. Те се хранят с гроздов сок и по този начин нараняват реколтата.

В агроаптеките се предлагат най-разнообразни препарати за третиране на гроздето, но едва ли искате да пръскате с химия домашното грозде.

Градинарите с много опит разчитат на едно надеждно средство, с което успяват да защитят гроздето от нашествията на оси и пчели. Именно за това средство ще ви разкажем в днешната статия.

НИКОГА не консумирайте гроздето с тези 3 храни

Как да си приготвите разтвор, който да защити гроздето от оси и пчели?

Основата на този разтвор е билката сладък пелин. Желателно е растението да се събира в периода на цъфтеж. Така лекът е най-ефективен.

Събраната билка се реже на много ситно и след това се залива с вода в съотношение 1:2. Оставя се да престои за едно денонощие. След като изтече това време, разтворът се вари на слаб огън за 40 минути.

Течността се прецежда и след това се разрежда през марля в съотношение 1:1. Гроздето се третира за седмица с разтвора. Добре е да го пръскате сутрин и вечер. Миризмата на пелин успява да отблъсне всички насекоми.

Ако всяка година вашето грозде бива нападано от оси и пчели, които унищожават богато отрупаните чепки, задължително пробвайте този разтвор. Гарантираме ви, че резултатите няма да се забавят.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес