Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако левият ви крак се подува редовно, това е симптом на няколко заболявания

10 юни 2024, 11:08 часа

Подуване на долните крайници - често срещано явление, с което се сблъскват хора на различна възраст. Ако кракът се подува при продължително седене и отново това не се случва, можете да забравите за него. Но ако ситуацията се повтаря отново и отново, непременно трябва да се консултирате с лекарите си - редовното застояване на течност може да говори за начало на заболяване. Нека да разгледаме по-подробно защо се подува левият крак.

Причини за подуване на левия крак

Само медицински преглед ще ви помогне да разберете колко сериозно е положението със здравето ви.

Съществуват няколко причини за проблема:

1. Застой на течности. Понякога се получава в резултат на продължително седене или стоене на едно място, например в самолет, кола, влак.

2. Разширени вени. Поради отслабени стени на съдовете се получава подуване на крайниците, придружено от болка, натъртване, подути вени и други неприятни последици.

3. Консумацията на големи количества вода допринася за появата на оток (лимфедем). Проблемът се задълбочава от алкохола и солта, които задържат течности в организма.

Подуване на пръстите на краката е сигнал за следната нередност

4. Киста. Подуване на крака и в резултат на разкъсване на киста на Бейкър. Проблемът се утежнява от наличието на остеопороза. Подуването е придружено от болка и вътрешни натъртвания.

5. Бъбречна недостатъчност. Нарушаването на бъбречната функция провокира подуване.

6. Сърдечна недостатъчност. Исхемичната болест на сърцето, атеросклерозата и други заболявания водят до подуване на левия долен крайник. Употреба на лекарства.

7. Лимфедемът може да бъде провокиран от силно действащи медицински препарати. Те включват лекарства за намаляване на кръвното налягане, стероидни хормони и други.

8. Бременност. Жените се сблъскват с оток по време на бременност. Това се дължи на растежа и натиска на матката върху вените, както и на увеличаването на обема на кръвта.

9. Автоимунни процеси и алергични реакции. Заболяванията могат да бъдат придружени от поражения на ставите. Всичко това в комбинация води до застой на течности в крайниците.

10. Ревматизъм. Заболяването се проявява с поражение на съдовете, ставите, съединителната тъкан.

11. Остеомиелит. Заболяването е съпроводено с подуване на един от крайниците, болка, нарушена двигателна функция.

12. Корнично възпаление. Болезнените петна по кожата са придружени от лимфедем на крайника.

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

При чести отоци трябва да се спре пиенето на алкохол, кафе, черен чай, да се сведе до минимум количеството на солта и лютите подправки в храната.

Как да облекчим състоянието при отоци?

За да избегнете подуване от продължително стоене или седене, трябва да се разхождате по-редовно. Полезно е също така да повдигате краката си над нивото на талията, ако е възможно.

От напитките е по-добре да преминете към билкови отвари и чайове, лечебни и тонизиращи. Например отварата от листа на червена боровинка, която има леко диуретично действие, ще помогне да се намали натрупването на течности в областта на краката.

Струва си да се откажете от кафето и пакетните сокове, по-добре е да преминете към билкови настойки и чайове, лечебни и тонизиращи. Например отвара от листа на червена боровинка, която има лек диуретичен ефект, ще помогне за намаляване на натрупването на течности в областта на краката.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес