Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9-те кръвни показателя, които казват всичко за вашето здраве

13 октомври 2023, 14:32 часа
Реклама

Кръвта, жизненоважната течност, която тече във вените ни, съдържа богата информация за цялостното ни здравословно състояние. Лекарите често използват кръвни тестове, за да оценят благосъстоянието на даден човек, да диагностицират заболявания и да проследят напредъка на лечението.

Девет ключови кръвни показателя, които могат да разкрият много за вашето здраве:

Пълна кръвна картина (ПКК): ПКК измерва броя на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта ви. Тя може да помогне за диагностициране на състояния като анемия, инфекция и някои видове рак.

Глюкоза: Нивата на кръвната глюкоза са от решаващо значение за лечението на диабета. Високите или ниските нива на глюкоза могат да показват проблеми с регулирането на инсулина, което е жизненоважно за поддържането на енергийния баланс.

Липиден профил: Той включва измерване на холестерола, LDL (липопротеини с ниска плътност), HDL (липопротеини с висока плътност) и триглицериди. Ненормалните нива на липидите могат да сигнализират за риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Чернодробни функционални тестове: Тези тестове оценяват състоянието на черния Ви дроб чрез измерване на нивата на ензими, билирубин и други вещества. Повишените нива могат да подсказват за чернодробно заболяване или увреждане.

Бъбречни функционални тестове: Нивата на креатинина и азота на урея в кръвта (BUN) показват функцията на бъбреците. Ненормалните стойности могат да сочат за бъбречно заболяване или неправилно функциониране.

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите

Хормони на щитовидната жлеза: Измерването на хормоните на щитовидната жлеза като TSH, T3 и T4 може да помогне за диагностициране на нарушения на щитовидната жлеза, които влияят на метаболизма, енергийните нива и др.

Възпалителни маркери: Високочувствителният С-реактивен протеин (hs-CRP) и скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR) са показатели за възпаление в организма. Хроничното възпаление се свързва с различни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и автоимунни разстройства.

Нива на витамини и минерали: Кръвните изследвания могат да установят недостиг на основни хранителни вещества като витамин D, витамин В12 и желязо. Тези дефицити могат да доведат до редица здравословни проблеми - от умора до анемия.

Хемоглобин А1с (HbA1c): Този тест дава средна стойност на нивата на кръвната захар за три месеца, което го прави ценен инструмент за наблюдение на дългосрочния контрол на кръвната глюкоза при хора с диабет.

Интерпретирането на тези кръвни показатели изисква опита на здравните специалисти, тъй като резултатите могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително възраст, пол, диета и генетика. Редовните кръвни тестове могат да помогнат за ранното откриване на здравословни проблеми, което позволява бърза намеса и по-добри резултати.

Лекар разкри какво НЕ трябва да се прави преди кръвни изследвания

В допълнение към традиционните кръвни тестове, напредъкът в медицинските технологии въведе по-специализирани тестове, като например генетични тестове и течни биопсии. Тези по-нови тестове могат да осигурят още по-задълбочена представа за здравето на човека и потенциалните генетични предразположения към определени състояния.

Познаването на кръвните показатели е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве и благополучие. От съществено значение е да се консултирате с доставчик на здравни услуги, за да интерпретира резултатите ви и да разработи индивидуален план за справяне с всякакви здравословни проблеми или да направи промени в начина на живот, ако е необходимо. Редовното проследяване на тези кръвни показатели може да даде възможност на хората да поемат контрол върху здравето си и да вземат информирани решения за своето благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес