Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 причини да започнете да пиете вода с лимон още сега

30 септември 2023, 18:44 часа

Някои хора пият вода с лимон, защото просто харесват вкуса му, а други го включват в диетата си, защото вярват в ползите му за здравето. Истината е, че все още не са направени много изследвания за въздействието на лимоновата вода върху човешкия организъм. Много се знае обаче за свойствата на двете съставки на тази напитка поотделно - водата и лимона. Почитателите на лимоновата вода твърдят, че тя има редица благоприятни ефекти - тонизира и подобрява благосъстоянието. Нека се опитаме да разберем какви промени могат да настъпят, ако започнете да пиете лимонова вода всеки ден.

Загуба на тегло

Последните проучвания, проведени върху мишки, показват, че полифенолните антиоксиданти, които се съдържат в лимоните, насърчават загубата на тегло. Въпреки че гризачите са били подложени на специална диета с високо съдържание на мазнини, тези химикали са им помогнали да не наддават на тегло. Тези мишки също така са имали подобрена инсулинова резистентност. Разбира се, само по-нататъшни изследвания ще могат да установят дали резултатите от този експеримент са валидни и за хората, но предварителните данни и прогнози са благоприятни.

Хората, които редовно пият лимонова вода, съобщават, че не изпитват затруднения с отслабването (ако искат да отслабнат, теглото им се сваля лесно). Въпреки че все още не е напълно ясно дали комбинацията от лимон и вода е основната движеща сила. Но е възможно пиенето на повече вода да помага на спазващите диета да се чувстват сити и да избягват преяждането.

Сложете щипка от тази подправка във водата с лимон и вижте какво ще се случи с тялото ви

Баланс на водата

За да поддържате добро здраве, е важно да пиете достатъчно вода. Благодарение на нея се осигурява относителното постоянство на вътрешната среда на организма, терморегулацията и извеждането на токсичните метаболитни продукти. Средностатистическият възрастен човек трябва да изпива от 2,7 до 3,7 литра вода на ден. Част от течностите получаваме от храната, но по-голямата част трябва да постъпи в организма под формата на вода. Не всеки човек обаче се впечатлява от идеята да се принуди да я пие в чист вид. Смята се, че добавянето на капки лимон към водата подобрява вкуса ѝ и ви насърчава да пиете повече.

Витамин С

Витамин С е антиоксидант, който е много важен за здравето. Той може да се набави само от храната, тъй като организмът ни не може да го произвежда сам. Набавянето на достатъчно витамин С може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и хипертония. Според някои проучвания той ни помага да се възстановим по-бързо от настинка, а също така има положителен ефект върху състоянието на кожата ни. Лимонът е отличен източник на витамин С, тъй като един плод съдържа около 90% от необходимия дневен прием на това полезно вещество.

Младежки вид на кожата

За никого не е тайна, че външният ни вид зависи от хидратацията на кожата. Ето защо пиенето на много вода е необходимо, за да постигнем красота. Хидратираната кожа не само остава по-стегната и гладка, но и добре отстранява токсините. Витамин С в лимоните помага за намаляване на свързаните с възрастта бръчки и стимулира производството на колаген и еластин. Така лимоновата вода без съмнение може да се счита за едно от най-ефективните средства за запазване на младостта.

Ускоряване на обмяната на веществата

Някои любители на лимоновата вода предпочитат да я пият първо сутрин на празен стомах, тъй като смятат, че това помага за стартиране на храносмилателната система. Пиенето на чаша топла течност след събуждане от сън наистина ускорява метаболизма. Дори и все още да не знаем със сигурност дали лимонът играе голяма роля по този въпрос, но ако ви е по-приятно да пиете лимонова вода, отколкото обикновена вода, тогава го направете. В крайна сметка смисълът е да увеличите приема на течности.

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

Свеж дъх

Най-вероятно сте забелязали, че лимоновият сок се използва в много видове почистващи продукти. И това е разбираемо - в края на краищата именно той е толкова ефективен при неутрализирането на неприятни миризми. Ето защо, ако спешно трябва да се отървете от лошия дъх (например след храни като лук, чесън, синьо сирене или риба), тогава пийте лимонова вода.

Лимонът също така стимулира производството на слюнка. Това е важно, защото сухата уста мирише по-неприятно от многото бактерии. Не напразно зъболекарите съветват да миете зъбите си сутрин - все пак по това време дъхът ни не е толкова приятен, колкото обикновено (и всичко това заради сухотата, която се получава по време на 6-8 часа сън).

Ниска вероятност за образуване на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са предимно калциеви отлагания и експертите препоръчват да си набавяте повече лимонена киселина, за да намалите риска да ги получите. Пиенето на достатъчно вода също е важно, за да поддържате бъбреците си здрави. Така че комбинацията от лимон и обикновена вода е двойно по-полезна за онези хора, които са склонни към това заболяване. Изпивайки само половин чаша лимонов сок (разреден с вода в каквато и да е пропорция), вие получавате същото количество лимонена киселина, което се съдържа в лекарствата, предписвани по рецепта за хора с камъни в бъбреците.

Подобрено настроение

Проучванията показват, че ароматът на лимон намалява количеството на хормоните на стреса, които влошават настроението ви. Поради тази причина лимоновото масло често се използва в продуктите за ароматерапия. Така че освен витамините и калия, които лимонът съдържа и са от полза за физическото здраве, този плод от семейството на цитрусите подобрява психическото ни състояние.

И няма значение дали вдишвате миризмата му или пиете сока му. Що се отнася до калия, той играе огромна роля в регулирането на кръвното налягане (както знаем, повишеното кръвно налягане често се свързва със стресови състояния, така че липсата на калий със сигурност може да се отрази на настроението ни). Оказва се, че лимоновата вода също е успокояваща напитка

Нормализиране на киселинно-алкалния баланс (pH)

Повечето хора са чували, че рН е показател за здравето на тялото ни отвътре. По-добре е, когато балансът е наклонен в полза на алкалната среда, защото болести като рака предпочитат киселинната среда. Колкото по-"кисели" сме, толкова по-бързо остаряваме и толкова по-често се разболяваме. И все пак, за да се балансира рН, е полезно да се консумират лимони и сокът им. Звучи неинтуитивно, нали? В края на краищата лимоните сами по себе си са кисели, как могат да наклонят баланса към алкална среда? Факт е, че в естественото си състояние лимонената киселина е, както и трябва да бъде, киселинна, но когато попадне в тялото ни, тя се метаболизира и има алкален ефект.

Така или иначе, питейната вода е източник на човешкия живот, а лимоновият сок съдържа редица хранителни вещества и антиоксиданти. А комбинацията от тези две съставки дава здравословен микс. Между другото, привържениците на Аюрведа - система, насочена към поддържане на баланса на целия организъм, съветват да се пие лимонова вода сутрин. Но ако все още се съмнявате дали трябва да включите такава напитка в ежедневната си диета, просто я опитайте. В крайна сметка няма какво да губите.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес