Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 от най-добрите нетрайни храни за хора с диабет

19 юли 2024, 13:52 часа

Ако имате диабет, може да се притеснявате дали да се храните добре, докато спазвате физическа дистанция, известна още като социално дистанциране или самокарантиниране.

Поддържането на нетрайни храни под ръка може да бъде чудесен начин да сведете до минимум пътуванията си до магазина и да сте сигурни, че разполагате с всички съставки, от които се нуждаете, за да приготвяте питателни ястия.

Трябва да се отбележи, че много замразени или стабилни храни имат минимален ефект върху нивата на кръвната ви захар. Може дори вече да имате някои в килера или фризера си.

Ето 9 от най-добрите храни за хора с диабет.

Диабет: Влияе ли ходенето след хранене върху нивата на кръвната захар

1. Сушен или консервиран нахут

Нахутът е популярен в много ястия. Въпреки че съдържат въглехидрати, те също са богати на фибри, протеини и мазнини – всички те спомагат за минимизиране на цялостния им ефект върху нивата на кръвната ви захар.

Можете да използвате тези вкусни бобови растения за приготвяне на хумус или фалафели. Нещо повече, те са засищаща алтернатива на месото и могат да се добавят към супи, салати и пържени картофи.

Ако се съхранява на хладно и тъмно място, изсушеният нахут се съхранява до 3 години.

2. Консервирани домати

Консервираните домати могат да овкусят много ястия, включително супи и яхнии.

Тези пикантни, червени плодове също са богати на антиоксиданти, като ликопен, който може да насърчи здравето на сърцето. Освен това те са с доста ниско съдържание на въглехидрати, така че влияят минимално на нивата на кръвната ви захар.

Консервираните домати могат да се използват за готвене или за приготвяне на сосове. Консервираните зеленчуци обикновено не изтичат няколко години след покупката.

3. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е евтин източник на здравословни протеини, мазнини и фибри – и съдържа малко въглехидрати.

Това е чудесен начин да направите закуската по-засищаща. Можете да го добавите към препечен хляб или бисквити, да го смесите в смути или да го използвате като дип за ябълки или бебешки моркови. Също така е страхотно в пикантни ястия като пържени ястия, вдъхновени от Тайланд.

Просто не забравяйте да изберете марки натурално фъстъчено масло, които не съдържат добавена захар, тъй като сладките храни влияят отрицателно върху контрола на кръвната захар.

4. Шамфъстък

Шамфъстъкът е ядка, която съдържа здравословни протеини и мазнини. Те също са богати на фибри, което ги прави чудесна закуска за хора с диабет.

Те служат като хрупкава добавка към салати и могат да бъдат натрошени за панировка за риба или пиле.

Шамфъстъците издържат около 6 месеца в килера ви, въпреки че охлаждането значително удължава срока им на годност.

5. Крекери със семена

Крекерите със семена са крекери, направени от различни семена, като сусам, лен и семена от чиа.

Семената служат като здравословен източник на мазнини и фибри, които помагат за забавяне на ефектите на тези крекери върху нивата на кръвната Ви захар.

Кое е най-подходящото сирене за хората с диабет

Те могат да бъдат съчетани с фъстъчено масло или сирене като лека закуска или включени в лека храна като пилешка салата или супа.

Ако се съхраняват плътно затворени и съхранявани в килер или хладилник, крекерите със семена трябва да издържат около 1 месец.

6. Семена от чиа

Семената от чиа са малки черни или бели семена. Те подобряват здравето на храносмилането, защото са богати на разтворими фибри и образуват гел в червата ви. Това помага за забавяне на храносмилането и предотвратява бързите скокове на кръвната захар.

Семената от чиа придават хрупкавост на салати и смутита. Можете също така да ги използвате, за да направите чиа пудинг, възхитително лакомство, което е вкусно с пресни плодове.

7. Замразени горски плодове

Плодовете като малините имат сравнително ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри в сравнение с други плодове като банани или ябълки, така че те влияят на нивата на кръвната ви захар в по-малка степен.

Освен това горските плодове са пълни с полезни за здравето хранителни вещества и антиоксиданти.

Замразените горски плодове могат да се използват в смутита, готвене и печене и издържат до 1 година във фризера – въпреки че ще искате да ги проверявате от време на време за изгаряне във фризера.

8. Замразен карфиол

Карфиолът е универсална съставка, която може да замени картофено пюре, ориз и дори определени тестени изделия като макарони. Неговият мек вкус го прави чудесен заместител на тези нишестени въглехидрати.

Освен това може да се похвали с много нисък брой въглехидрати.

Замразеният карфиол може да издържи до 1 година във фризера, но трябва често да се проверява за изгаряния във фризера.

9. Киноа

Киноата е дъвчащо пълнозърнесто растение с вкус и текстура, подобни на тези на кафявия ориз. Той обаче има повече протеини и фибри — и по-малко общи въглехидрати — от кафявия ориз, което го прави идеален за хора с диабет.

Тези храни не само минимално влияят на нивата на кръвната ви захар, но могат да се комбинират по многобройни начини за приготвяне на вкусни ястия и закуски.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес