Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 сигурни признака, че имате дефицит на желязо

24 юли 2024, 17:13 часа

Желязото е основен минерал, който тялото ви използва, за да поддържа растежа и развитието, да подпомага производството на червени кръвни клетки, да стимулира имунната функция и др. Ако обаче имате недостиг на желязо, тялото ви може да няма необходимите нива на желязо, за да произвежда протеин в червените кръвни клетки, наречен хемоглобин.

Вижте още: Дерматолог: Зехтинът предпазва ли от слънцето?

Нашето тяло се нуждае от определени витамини и минерали като градивни елементи за нашето здраве“, обяснява д-р Даниел Ландау, онколог и хематолог от The Mesothelioma Center. „Нашите хемоглобинови клетки, които функционират да пренасят кислород в тялото, се нуждаят от желязо, витамини от група В и специално фолиева киселина.

Въпреки че дефицитът на желязо е сред най-честите дефицити в света, Ландау казва, че много хора не осъзнават, че нивата им са ниски, което може да причини редица здравословни проблеми. "Когато тялото ни е с ниско съдържание на желязо, има няколко неща, които могат да се случат. Това включва намалено производство на червени кръвни клетки. Когато имаме по-малко червени кръвни клетки, тялото не може да получи кислород на всички места, където е необходим кислород", той разказва за Best Life.

Тъй като тялото не може да произвежда желязо, важно е да сте сигурни, че получавате достатъчно чрез диетата си. „В храните има два вида желязо: хем желязо и нехем желязо“, обясняват експерти от Американският Червен кръст (ARC).

Хемовото желязо се намира в червеното месо, птичето и свинското месо и се усвоява най-лесно от тялото ви. Нехемовото желязо не се усвоява толкова лесно от тялото ви, но все пак е добър източник на желязо и е от съществено значение, ако не ядете месо Храните с високо съдържание на желязо включват зеленчуци, зърнени закуски, обогатени с желязо, хляб и тестени изделия, тофу, боб, сушени плодове и яйца“, отбелязват те.

Най-добрият начин да разберете дали не получавате достатъчно желязо е да накарате Вашия лекар да Ви направи кръвен тест, за да провери пълната Ви кръвна картина. Въпреки това, лекарите и диетолозите казват, че има червени флагове, които могат да ви предупредят за дефицит на желязо.

1. Умора

Когато тялото ви не успява да произведе достатъчно хемоглобин и започне да се бори да циркулира достатъчно кислород в тялото, това може да причини желязодефицитна анемия, за която е известно, че оказва влияние върху енергийните ви нива. „Често това кара хората да се чувстват уморени“, казва Ландау.

Емили Ван Ек, MS, RD, регистриран диетолог в Emily Van Eck Nutrition & Wellness, казва, че този симптом често се пренебрегва – особено при жените: „Умората и дефицитът на желязо са доста често срещани при жените, но не винаги са свързани заедно, или може да бъде пропуснат или отхвърлен като нещо друго."

2. Имате тежко менструално кървене

Според Университетския колеж в Лондон (UCL), някои проучвания изчисляват, че до 90 процента от момичетата и жените, които имат тежко менструално кървене, също имат дефицит на желязо. Това е така, защото обилните периоди могат да причинят прекомерна загуба на кръв, което изчерпва нивата на желязо с течение на времето.

При жените в репродуктивна възраст симптомът на обилно менструално кървене е силно разпространен и е основен фактор за дефицита на желязо и неговата най-тежка проява, желязодефицитна анемия“, се казва в проучване от 2023 г., публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Изследователите отбелязват, че често дефицитът на желязо остава нелекуван в тази популация: „Признава се, че тези две клинични единици са не само силно разпространени, но и тяхната взаимовръзка е слабо оценена и често нормализирана от обществото, доставчиците на здравни услуги и самите засегнати момичета и жени ."

3. Странни хранителни желания

Ландау казва, че в някои случаи хората, които не получават достатъчно желязо, ще забележат странен глад.

Ниският брой на червените кръвни клетки може да причини допълнително напрежение върху определени органи, като сърцето, което сега трябва да изпомпва по-силно и по-бързо, за да компенсира по-малкия брой червени кръвни клетки. Освен това, червените кръвни клетки, които се произвеждат в човек с ниско съдържание на желязо е по-малък и по-малко функционален от червените кръвни клетки, които се произвеждат при човек с достатъчно количество желязо", казва той.

В резултат на това „тялото може да премине в режим на отчаяние, което може да накара хората да се опитват да намерят желязо в странни източници. Това води до Pica, което е жажда за нетрадиционни хранителни продукти като лед и мръсотия“, обяснява той.

Вижте още: Експерти: Тази съставка за готвене може да е опасна за здравето ви

4. Изпитвате неврологични или когнитивни симптоми

Ван Ек казва, че има няколко начина, по които дефицитът на желязо може да доведе до неврологични или когнитивни симптоми. По-специално, тя казва, че може да изпитате главоболие, затруднено концентриране и замайване. „При децата анемията може да доведе до необратимо когнитивно увреждане и затруднено учене“, добавя диетологът.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат причинени от редица други основни заболявания. Лекар може да ви помогне да определите дали те са резултат от недостиг на желязо или нещо друго.

5. Забелязвате промени в кожата, ноктите и косата си.

"Друга забележима индикация е бледата кожа и ноктите“, казва Оой.

Когато нивата на желязо са ниски, тялото дава приоритет на доставката на кислород до жизненоважни органи, което води до намален приток на кръв към кожата. Това може да доведе до по-блед тен и дори чупливи нокти.

Клиниката в Кливланд добавя, че някои хора с желязодефицитна анемия могат да развият сърбящ обрив по кожата си, „който може да стане червен, неравен и болезнен при надраскване“.

Те отбелязват, че изследователите не са сигурни как се развива сърбежът, но казват, че водеща теория е, че ниските нива на желязо могат да причинят изтъняване на кожата. Това води до загуба на вода, което в крайна сметка предизвиква усещане за сърбеж.

Според Американското дружество по хематология "чупливите нокти или загубата на коса" също се считат за симптоми на желязодефицитна анемия.

6. Имате ускорен или неравномерен сърдечен ритъм

Развитието на ускорен или неравномерен сърдечен ритъм също може да сигнализира, че не получавате достатъчно желязо. „Тежката анемия може да наруши сърдечния ритъм и дори да причини инфаркт“, казва Ван Ек пред Best Life.

Клиниката Mayo обяснява, че това може да се случи при тежки случаи на желязодефицитна анемия, защото „сърцето ви трябва да изпомпва повече кръв, за да компенсира липсата на кислород, пренасян в кръвта ви, когато сте анемични. Това може да доведе до уголемяване на сърцето или сърдечна недостатъчност ."

7. Чувате "свирещ" звук в ушите си.

Когато сърдечният ви ритъм се промени в резултат на липса на достатъчно желязо, всъщност може да сте в състояние да чуете тази фина разлика. Ниските нива на желязо са свързани с пулсиращ шум в ушите, който може да ви накара да чуете „свирещ“ звук в ушите си, който съвпада с пулса ви.

Ако забележите този симптом, не се опитвайте да го лекувате у дома само чрез повишаване на нивата на желязо. „Пулсиращият шум в ушите трябва да бъде докладван незабавно, тъй като може да означава сериозно сърдечно заболяване“, казва Hoffman Audiology, медицинска група, която лекува слухови заболявания в Ървайн, Калифорния.

8. Забелязвате задух или болка в гърдите, когато тренирате

Задухът или болката в гърдите по време или след тренировка може да означава сериозно сърдечно заболяване, така че е изключително важно да потърсите незабавна медицинска помощ, ако получите тежък или продължителен набор от симптоми. Въпреки това, след като изключи по-сериозни състояния, вашият лекар може да поиска да провери нивата на желязо, за да определи дали са ниски.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес