Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 основателни причини да ядем магданоз всеки ден

06 януари 2024, 14:33 часа

Диетолог Наталия Денисова сподели мнение, че  магданозът ще помогне за снабдяването на тялото с витамини С и К. Тази зелена подправка ще се впише перфектно в менюто на всеки, който се грижи за здравето.

Можете да го предпочитате поне заради седем основателни причини – от ниското съдържание на калории до превенцията на сериозни заболявания. Наталия Денисова, д-р, диетолог, старши научен сътрудник във Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии, разказа по-подробно за полезните свойства на магданоза.

Ползи от магданоза

1. Много витамин С. 100 г от тази зелена подправка съдържат една и половина дневни нужди от този безценен витамин.

2. Витамин К играе важна роля за здравето на костите, участва в хемопоезата и е необходим за съсирването на кръвта.

Ето как да си отгледаме много магданоз в градината

3. Фолиевата киселина, съдържаща се в зелената подправка помага за превенцията на сърдечно-съдови заболявания и е жизненоважна за бременните жени.

4. Магданозът е богат на редица минерали като калий, магнезий, манган, калций и желязо. Калият, например, участва в регулирането на водно-солевия метаболизъм, стимулира отстраняването на течности от тялото, като по този начин помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на отока.

5. Съдържа и редки антиоксиданти - мирицетин и апигенин. Последният е необходим за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, захарен диабет, болестта на Алцхаймер и други подобни. Магданозът съдържа и други антиоксиданти – бета-каротин, лутеин, зеаксантин. Те са добри за предотвратяване на редица очни заболявания, включително свързана с възрастта катаракта.

Впечатляващите ползи за здравето от магданоза, за които не сте и подозирали

6. Диетичните фибри в магданоза позволяват на тялото да се освободи от всичко вредно и ненужно, включително излишните мазнини и холестерол. Те също така регулират стомашно-чревния мотилитет, стимулират храносмилането и помагат в борбата със запека.

7. Зелената подправка съдържа минимум калории – 100 г съдържат под 50 ккал. Магданозът може да се добави към диетичното меню за сваляне на излишни килограми.

Организмът уважава и друга популярна билка – копърът. Но за разлика от магданоза, той не е много подходящ за бременни жени.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес