Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 важни причини, поради които лекарите се обръщат към ботокс

10 октомври 2024, 13:16 часа

Ботоксът е използван за първи път медицински през 70-те години на миналия век от американски очен лекар на име Алън Скот, за да помогне на пациенти със състояние, наречено страбизъм (по-известно като кривогледство).

Ботулиновият токсин или ботоксът, както е широко известен, е известен със способността си да изглажда бръчките. Но скриването на намръщените ни бръчки от света не е причината първите учени да започнат да експериментират с това вещество.

Ботулиновият токсин се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. В най-сурова форма може да причини смъртоносната болест ботулизъм. Но във формата, в която се използва в козметичната и медицинската индустрия, той е толкова разреден и обработен, че това не представлява риск.

Ето как се използва най-често днес –  има почти 9 милиона инжекции, приложени за намаляване на бръчките в световен мащаб. Въпреки това, той все още се използва широко за различни медицински цели. Ето някои изненадващи:

Нарушения на очите

Хората, които имат очно заболяване, могат да се възползват от инжекциите с ботокс. Най-честите очни заболявания, лекувани по този начин, са страбизъм и блефароспазъм (потрепване на клепачите).

Когато някой има кривогледство, мускулите, които контролират движението на очите, не са синхронизирани - което означава, че всяко око гледа в различна посока. Инжекциите с ботокс помагат за отпускане на тези мускули, което коригира несъответствието.

Страдащите от блефароспазъм, от друга страна, изпитват неволно свиване на мускулите около очите си - което води до потрепване на клепачите или повишено мигане. Инжекциите с ботокс, прилагани около окото, отпускат мускулите, участващи в мигането, намалявайки потрепванията и дискомфорта.

Положителните ефекти на ботокса при лечение на блефароспазъм изглежда продължават между 12 и 14 седмици. При страбизъм ползите могат да продължат до шест месеца.

Прекомерно изпотяване

Въпреки че изпотяването е основна функция на тялото, която регулира температурата, в излишък може да бъде смущаващо и неудобно. Това състояние, известно като хиперхидроза, може да бъде причинено от различни фактори - включително диабет, нарушения на щитовидната жлеза или менопауза.

Редовните антиперспиранти имат малък ефект за намаляване на това прекомерно изпотяване, така че някои страдащи се обръщат към инжекции с ботокс. Те действат чрез обезболяване на нервите, които стимулират изпотяването, като впоследствие намаляват количеството произведена пот. Потребителите трябва да повтарят инжекциите на всеки четири месеца до една година, за да видят продължителни ползи.

Мигрена

Някои страдащи от мигрена изпитват толкова изтощителни симптоми, че не могат да се занимават с ежедневните си дейности. Инжекциите с ботокс могат да помогнат за предотвратяване на мигрена при тези, които страдат редовно (поне осем на месец) и при които други лечения не са подействали. Ботоксът блокира сигналите за болка в мозъка, което притъпява или предотвратява тези атаки.

Хората, които са използвали ботокс по този начин, не само съобщават, че са имали около половината от броя на мигрените, но също така съобщават, че изпитват по-малко болка по време на атака. Обикновено са необходими инжекции на всеки 12 седмици.

Свръхактивен пикочен мехур

Свръхактивният пикочен мехур създава нужда от уриниране много по-често от нормалното. Това може да бъде изключително неудобно и може да окаже голямо влияние върху качеството на живот на човека. Докато упражненията за тазовото дъно и някои лекарства могат да помогнат, те не винаги работят за всички.

Алтернатива са инжекциите с ботокс. Една от причините за свръхактивен пикочен мехур е, че мускулите на пикочния мехур се напрягат повече, отколкото трябва. Ботоксът отпуска тези мускули, правейки позивите за уриниране на страдащите по-редки. Тези ефекти могат да продължат между шест месеца и една година — след което са необходими повторни инжекции.

Синдром на липса на оригване

Въпреки че невъзможността да се оригнете не изглежда като очевиден проблем, това може да бъде тревожно за тези, които го изпитват. Оригването е начинът на тялото да изчисти храносмилателните газове. Неспособността да изчистите тези газове може да доведе до подуване на корема и дискомфорт.

Без ботокс: 10 храни, които произвеждат колаген в тялото ни

Хората, които не могат да се оригват, имат рядко състояние, известно като ретроградна крикофарингеална дисфункция или „синдром на липса на оригване“. При това състояние мускулите на врата, които ни позволяват да отделяме храносмилателни газове, не са в състояние да се отпуснат, което пречи на тялото да освободи тези мехурчета въздух. Това може да доведе до повишено образуване на газове, подуване на корема, гадене и дори болезнено хълцане.

Сега ботоксът се използва, за да помогне на хората с това състояние. Инжекциите във врата отпускат мускулите, които ги предпазват от оригване. Това позволява на газовете да преминават безпрепятствено.

БЕЗ ботокс: 7 храни, от които тялото ви ще произвежда ударни дози колаген

Депресия

Ботоксът може потенциално дори да се използва за лечение на дългосрочна депресия при хора, които не са се повлияли от други лечения.

Многобройни проучвания показват, че пациентите с депресия, които са получили инжекции с ботокс, отбелязват подобрение в настроението си. Въпреки че причината за това не е напълно ясна, някои учени смятат, че може да е свързано с това как мускулите и изражението на лицето ни карат да се чувстваме. Тъй като ботоксът вцепенява тези мускули, се смята, че това изпраща определени сигнали до мозъка ни, които подобряват настроението ни.

Следователно ботоксът се е доказал като нещо повече от чудо за изглаждане на бръчките с един удар. Не само помага на страдащите от различни медицински състояния да живеят по-нормален живот, но също така се изследва за лечение на различни други медицински проблеми. Те включват болка, хроничен сърбеж и дори управление на страничните ефекти от лечението на рак.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес