Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 упражнения, които могат да помогнат за спиране на хъркането

05 август 2023, 13:00 часа
Реклама

Хъркането може да наруши режима на съня както на хъркащия, така и на неговия партньор, което води до умора и потенциални здравословни проблеми. За щастие в много случаи хъркането може да бъде облекчено или дори излекувано чрез целенасочени упражнения, които укрепват определени мускули и подобряват техниките на дишане. Включването на тези упражнения в ежедневието ви може да доведе до по-тихи и спокойни нощи. Ето пет ефективни упражнения, които помагат за лечението на хъркането:

Упражнение за укрепване на езика

Една от често срещаните причини за хъркането е, че езикът се спуска назад и прегражда дихателните пътища по време на сън. За да укрепите мускулите на езика, притиснете целия език към покрива на устата си и задръжте за няколко секунди. Повтаряйте това упражнение няколко пъти всеки ден, за да тонизирате мускулите на езика и да намалите вероятността от запушване на дихателните пътища по време на сън.

Упражнения за гърлото и небцето

Слабите мускули на гърлото и небцето също могат да допринесат за хъркането. Упражнявайте упражнението "гаргара", като издавате звук "га-га-га-га" в задната част на гърлото си, докато държите устата си затворена. Това упражнение помага за тонизиране на меките тъкани на гърлото и небцето, като свежда до минимум вибрациите, които причиняват хъркането.

Против хъркане: 2 бабини рецепти са вашето спасение

Упражнение за челюстта

Отпуснатата челюст може да доведе до плъзгане на езика назад и да предизвика хъркане. За да се справите с това, редовно правете упражнения за челюстта, като например отворете устата си колкото е възможно по-широко и задръжте за няколко секунди. След това движете челюстта си надясно и наляво, преди да я затворите бавно. Това упражнение укрепва челюстните мускули и подобрява въздушния поток по време на сън.

Упражнение за дишане

Подобряването на техниката на дишане може значително да намали хъркането. Ежедневно практикувайте упражнения за дълбоко дишане, за да увеличите капацитета на белите дробове и да насърчите носовото дишане, което може да сведе до минимум хъркането, причинено от дишането през устата.

Упражнения за шията и раменете

Лошата стойка и слабите мускули на врата и раменете могат да допринесат за хъркането. Правете упражнения за шията и раменете, като например леко разтягане на шията и обръщане на раменете, за да укрепите мускулите в тези области. Подобрената стойка може да помогне за поддържане на дихателните пътища отворени и да намали хъркането.

В допълнение към тези упражнения някои промени в начина на живот могат да допълнят усилията ви за лечение на хъркането. Поддържането на здравословно тегло, избягването на алкохола и тежките ястия преди лягане, спането настрани и поддържането на чиста и свободна от алергени среда за спане могат да допринесат за по-добър сън и намаляване на хъркането.

Не забравяйте, че ефективността на тези упражнения може да варира при различните хора. Ако хъркането продължава, въпреки че сте опитали тези упражнения и промени в начина на живот, е необходимо да се консултирате с медицински специалист. Той може да помогне да се идентифицират всички основни медицински състояния, допринасящи за хъркането, и да предостави персонализирани съвети и възможности за лечение, за да се справи ефективно с проблема.

Включването на тези пет упражнения в ежедневието ви може да допринесе за излекуване на хъркането и подобряване на качеството на съня ви. С отдаденост и последователност можете да се радвате на по-спокойни нощи и да се събуждате с усещане за повече свежест и енергия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес