Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 правила да запазите зрението си, когато използвате смартфона си

30 октомври 2022, 15:11 часа
Реклама

Екранът на телефона не е по-вреден от монитора на компютъра или книгата. Но при определени условия той все още може да развали зрението ви.

Зрението може да бъде намалено заради следните причини:

Дълго наблюдение на близък обект

Когато разстоянието не се променя дълго време, лещата е неподвижна в едно положение. Без обучение то губи способността си да фокусира на други разстояния. Развива се късогледство. Потребителите на електронни или хартиени книги също могат да се сблъскат с този проблем.

Син цветен дисплей

Най-вредна за очите е късовълновата светлина - синьото излъчване. Лъчите се центрират директно пред ретината, за да създадат ясно изображение и са способни да разрушат нейните рецептори. Те възпрепятстват производството на мелатонин (хормон на съня).

Ниска честота на опресняване на екрана

Честотата на опресняване дава информация колко пъти в секунда екранът може да покаже нов кадър. Ниският индикатор причинява дискомфорт на потребителя, засяга общото благосъстояние, умората на очите и може да предизвика главоболие.

Качество на зрението: Защо виждаме двойно и колко опасно е това?

Правила за безопасност

1. Правете упражнението "20-20-20"

Офталмолозите препоръчват тази тренировка на онези хора, които стоят дълго пред компютър или смартфон. Същността на упражнението: на всеки 20 минути отделяйте очи от екрана, 20 секунди се фокусирайте върху някаква далечна точка, разположена на разстояние 6 метра. Така лещата постоянно ще променя позицията си, което ще намали риска от развитие на миопия.

2. Не използвайте телефона си, докато лежите на дивана

Правилата за използване на компютър важат и за смартфоните. Дръжте екрана на телефона на разстояние 30 см. Неудобно е да четете новини - коригирайте размера на шрифта, но не го доближавайте до очите си.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

3. Настройте яркостта

Не забравяйте, че когато гледате прекалено ярък екран на тъмно, изпитвате физическа болка. И това е голям стрес за очите.

4. Изберете смартфон с висока честота на опресняване

Когато купувате мобилно устройство, обърнете внимание на честотата на опресняване на кадрите.

5. Изберете модели със здравен режим

Те включват полезни функции: регулиране на яркостта, предупреждение за позицията на тялото, защита от синя светлина, както и съвети за безопасност.

Опитайте се да си осигурите интервали от време, в които не използвате никакви устройства с екрани. Така очите ви ще могат за известно време да си починат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес