Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-минутната игра, която ще подобри връзката ви с вашето куче

10 октомври 2024, 15:34 часа

Едно проучване от 2015 г., проведено в университета Азабу в Япония, установи, че когато кучетата и техните стопани прекарат дори няколко минути, гледайки се в очите, нивата на окситоцин скочат при кучетата със 130%, а при хората с удивителните 300%.

Топ 5 на най-умните породи кучета

Кучетата, които имат повишен окситоцин, всъщност са по-добри в разбирането на нашите намерения. Те правят повече зрителен контакт и са по-внимателни.

Това накара учените да играят проста, но силна игра със своите кученца, която не само им помага да определят кои са най-подходящи за какви видове работа, когато пораснат, но също така укрепва връзката между животните и техните хора. Това е игра, която семействата могат да опитат и със своите кученца.

Ползите от търсенето на помощ

Ученик доброволец започва играта, като поставя лакомство в малък, прозрачен контейнер за съхранение на храна и го представя на кученцата, които с радост грабват храната. След това храната ще бъде представена в същата кутия, но с незатворен капак; кученцата събарят горната част и отново поглъщат храната. Накрая експериментът ще бъде повторен, но този път резетата в горната част на кутията ще бъдат затворени и заключени.

Кученцата обикновено реагират по един от трите начина: Някои за кратко се опитват да хванат храната и след това се отказват. Някои ще бъдат, добре, упорити, ще ръфат с уста, ще удрят и ще накланят кутията, опитвайки се да отключат горната част. Други опитват различна стратегия - обръщат се към човека експериментатор и установяват зрителен контакт, ясен сигнал, че искат помощ.

Кучетата опитват и други начини да привлекат човешка помощ - най-вече лай или побутване - но зрителният контакт е най-доброто средство. Това носи дивиденти. Учените са открили, че кученца на възраст между осем и 20 седмици, които играят играта само по пет минути, веднъж на всеки две седмици, осъществяват около два пъти повече зрителен контакт с хората си, отколкото кученца, които не играят играта, или които го играят, но или се отказват, или упорстват с кутията, без да търсят помощ.

Собствениците, които имат кучета, които правят много зрителен контакт, съобщават, че са по-щастливи от връзката си с кучето си. Кучетата, които правят много зрителен контакт, също биват осиновени от приютите по-бързо.

Други членове на семейството на кучешките — вълци, чакали, лисици, динго — не търсят човешка помощ по същия начин. Учените са опитали хранителния експеримент с малки вълци с много различни резултати. Кученцата вълци не правят толкова много зрителен контакт с хората - и те всъщност не правят никакъв зрителен контакт, по принцип.

Как да научите кучето си да ходи до тоалетна вкъщи

Оцеляване на най-сладкото

Не само поведенческата еволюция е извела тази черта в опитомените кучета: това е и физическата еволюция. Кучетата имат лицев мускул близо до окото, наречен AU101, който дърпа клепачите по такъв начин, че да разкрие повече от склерата или бялото на окото. Виждането на склера върху лицето на друг човек, казва Хеър, е един от начините бебетата, които са само на няколко месеца, да идентифицират друго живо същество като човек. Когато кучетата излагат склерите си пред нас, ние реагираме силно.

Те създават този вид очарователен, неустоим, виновен поглед.

Кученца, които не търсят помощ - които просто продължават да вървят и вървят към заключената кутия - често се справят отлично в откриването на бомби и търсенето на заровени оцелели на мястото на терористични атаки или природни бедствия.

Постоянството е добър маркер за този вид работа. Най-успешните кучета откриватели са тези, които могат да работят без олово. Оставяш ги да търсят пространство, без да си там.

Кучетата, които търсят помощ и осъществяват много зрителен контакт, напротив, са по-добри в предлагането на помощ в замяна, като успяват като служебни кучета за слепи или привързани към дома или хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство.

Ако искате да погледнете нагоре и да направите зрителен контакт, ще бъде по-вероятно да видите, когато някой ви пита: Хей, изпуснах ключовете си или можете ли да ми отворите вратата.

По-голямата част от 470-те милиона домашни кучета по света никога няма да бъдат принудени да се занимават с този вид услуга, разбира се. Вместо това те ще се ангажират с работата на сърцето: да дават любов, да получават любов и да изпълняват своята роля в междувидов танц, който продължава от около 23 000 години, когато непознато диво куче и неизвестен ловец-събирач за първи път се срещнаха . Романсът продължава оттогава.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес