Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

07 юни 2024, 09:22 часа
Реклама

Ако искате красива кожа, стегната фигура и силна имунна система, уверете се, че в храната ви преобладават протеини, а не мазнини и въглехидрати. Но яйцата не са единственият източник на протеини в диетата ви, има много алтернативи с висок източник на този макронутриент.

Реклама

През лятото е особено важно да се следи за баланса на диетата и по-специално за количеството на консумираните протеини. Факт е, че изобилието от плодове, горски плодове и дори зеленчуци може да бъде объркващо. Все едно да изядете здравословна салата от пресни краставици и домати със заквасена сметана и ягоди за десерт, но в резултат в организма да са постъпили само въглехидрати и мазнини. А къде е протеинът в този списък?

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

За да се избегне недостигът на белтъчини, се препоръчва да се смесват няколко източника на белтъчини наведнъж при всяко хранене, например зърнени храни с бобови растения или зърнени храни със семена или ядки. Това може да бъде зеленчуков хумус с нахут и зелени зеленчуци, чийзкейк от тофу със сос от кашу, патладжанени рулца с бадемова рикота и гъби и много други.

Между другото, в едно средно голямо твърдо сварено яйце има не повече от 13 г протеин, което е значителна загуба за много продукти. Сергей Леонов, шеф-готвач, ни разказва какъв е видът на протеина.

Сьомгови риби

Колко протеин има на 100 г: сьомга и дъгова пъстърва по 20 г, сьомга и кета по 22 г.

На първо място, протеините от риба и морски дарове са по-безопасни от протеините от месо, тъй като съдържат много по-малко холестерол и наситени мазнини, което означава, че рискът от преждевременно стареене и увреждане на сърцето и кръвоносните съдове е по-малък. Второ, той се усвоява по-лесно и бързо, отколкото от месото - влакната са по-меки и стомахът не се уморява да ги смила. И трето, рибните протеини се усвояват от 93-98%. След това не би трябвало да има никакви съмнения и въпроси защо трябва да ядете риба.

Пуйка

Колко протеин на 100 г продукт: 29 г

Но не е необходимо да се отказвате напълно от месото. Просто трябва да изберете правилното. Любимият ми вид месо е пуешкото. То има повече протеини, по-малко мазнини и алергени от пилешкото. И като цяло месото се усвоява по-добре. Освен това пуешкото месо дава дълга ситост, енергия и никаква тежест в стомаха.

Освен това пуешкото съдържа много триптофан, което означава по-добро настроение, по-добър сън и по-малко тревожност. В нея има и прилично количество витамини и минерали (фосфор, желязо, фолиева киселина, селен) - всичко, от което се нуждаете за здрава щитовидна жлеза, силни кости, стегната кожа и красива коса.

Лекар: Тези храни са най-добрият източник на протеин по време на пости

Неактивна хранителна мая

Колко протеин в 100 г продукт: 46 г

Хранителната мая е истинска суперхрана, съдържаща девет незаменими за организма аминокиселини, висококачествени протеини и същевременно без мазнини, лактоза или глутен - идеална за вегани. Те са вкусна подправка с ярък вкус на сирене, затова се смятат за чудесен аналог на пармезана. Но в същото време хранителната мая е доста калорична - около 300 ккал на 100 г от продукта, затова я използваме не на килограм, а като гурме добавка, поръсвайки върху салати, паста, кисело мляко, сосове.

Червен боб

Колко протеин има в 100 г продукт: 23 г

Както знаете, бобовите растения са богати не само на растителни протеини, но и на желязо, витамини и минерали. По-специално червеният боб е съкровищница на витамини В, С, РР, както и на магнезий, цинк, калий и т.н. Той може да се консумира самостоятелно или да се направи на хумус, пастет или фалафел.

Пилешки черен дроб

Колко протеин има в 100 г продукт: 20,4 г

Пилешкият черен дроб е идеален продукт по отношение на съотношението между протеини и мазнини, количеството витамини, минерали и аминокиселини. Яжте го поне 1-2 пъти седмично и по-често, ако имате:

-    анемия - никъде другаде не можете да си набавите такова количество желязо;

-    проблемна кожа - колагенът, ретинолът и хиалуроновата киселина в състава ще премахнат всички обриви и ще предотвратят ранното стареене;

-    наднормено тегло - черният дроб е с ниско съдържание на калории и мазнини, но засища за дълго време и не повишава нивата на инсулина;

-    гастрит и лошо усвоени хранителни вещества от храната - черният дроб има повече от достатъчно от тях.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес